Wykonanie
Mało kto nie zna smaku tego ciasta :)Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.Składniki:10 łyżek gęstego
dżemu, u mnie z
czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z
czarnej porzeczki2 szklanki
mąki2
jajka1/2 kostki
margaryny lub 125 g
masła1 szklanka
cukru1 i 1/2 łyżeczki
sody1 szklanka
mleka1 łyżeczka przypraw do piernika2 łyżeczki
kakaoPrzygotowanie :
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
jajka,
potem dżem- ucieraćDodać stopniowo
mleko zmieszane z
sodką- ucierać
Mąkę wymieszać z
przyprawami do piernika i
kakaoDosypywać po łyżce
mąki i ucierać na puszystą masę, ale nie za długoPrzełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka)
U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem.Ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min.