ßßß Cookit - przepis na Piernik

Piernik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Piernik
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
olejek cytrynowy 1 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
kwaśne mleko 2 szklanek
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
kakao 3 łyżek stołowych
mąka 2.5 szklanek
cukier 0.75 szklanek
masło 500 gramów
jajka 4 sztuk
Wykonanie:
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać. Dodawać do tego raz łyżkę kwaśnego mleka a raz łyżkę mąki wymieszanej z kakao oraz z solą. Na koniec dodać piankę ubitą z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i piec 45 minut w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.
Krem: Utrzeć tłuszcz z cukrem dodając po łyżeczce kwaśnego mleka. Na koniec dodać kilka kropli olejku cytrynowego i wymieszać. Wystudzone ciasto przekrajać na dwa placki i przełożyć przygotowanym kremem.
Uwagi:
Można również masę podawać osobno do każdej porcji i smarować po wierzchu ciasta.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2008-12-30
wygląda ładnie
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5503/Piernik-