Wykonanie
            Właściwie babka górnicza, która sprawdzi się znakomicie w roli wykwintnego, świątecznego piernika. Ciasto upieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem 
przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym 
powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników.

Ciasto:4 szklanki 
mąki2 szklanki 
cukru2 szklanki 
mleka2 
jajka250 g 
margaryny2 łyżki kwaśnych powideł1 łyżka 
cynamonu1 łyżka 
przyprawy do piernika1 łyżka 
kakao2 łyżeczki 
sodyMargarynę utrzeć z 
cukrem. W trakcie ucierania dodać po jednym 
jajku, a następnie powidło i 
przyprawy. Partiami dodawać 
mąkę wymieszaną z 
sodą i 
mleko. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, w dużej blaszce (26x34) wyłożonej papierem.Krem:300 ml 
mleka2 
żółtka2 duże łyżki 
mąki ziemniaczanej1 opakowanie 
cukru wanilinowego3/4 szklanki 
cukru200 g 
masła125 g 
margaryny4-5 dużych łyżek gęstych powidełPołowę 
mleka zagotować z 
cukrem i 
cukrem wanilinowym. Pozostałe 
mleko wymieszać z 
żółtkami i 
mąką ziemniaczaną, połączyć z wrzątkiem, ugotować 
budyń. Wystudzić. Utrzeć 
masło i 
margarynę. Stopniowo dodawać wystudzony 
budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła.Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować 
polewą czekoladową lub obsypać startą 
czekoladą i 
bakaliami.
