Wykonanie
Właściwie babka górnicza, która sprawdzi się znakomicie w roli wykwintnego, świątecznego piernika. Ciasto upieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem
przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym
powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników.
Ciasto:4 szklanki
mąki2 szklanki
cukru2 szklanki
mleka2
jajka250 g
margaryny2 łyżki kwaśnych powideł1 łyżka
cynamonu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao2 łyżeczki
sodyMargarynę utrzeć z
cukrem. W trakcie ucierania dodać po jednym
jajku, a następnie powidło i
przyprawy. Partiami dodawać
mąkę wymieszaną z
sodą i
mleko. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, w dużej blaszce (26x34) wyłożonej papierem.Krem:300 ml
mleka2
żółtka2 duże łyżki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
cukru wanilinowego3/4 szklanki
cukru200 g
masła125 g
margaryny4-5 dużych łyżek gęstych powidełPołowę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Pozostałe
mleko wymieszać z
żółtkami i
mąką ziemniaczaną, połączyć z wrzątkiem, ugotować
budyń. Wystudzić. Utrzeć
masło i
margarynę. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła.Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować
polewą czekoladową lub obsypać startą
czekoladą i
bakaliami.