Wykonanie
Wyjątkowo aromatyczny, korzenny, miękki i rozpływający się w ustach piernik z powidłami smakuje niebiańsko. Bardzo długo utrzymuje świeżość.Składniki:2
jajka400 g
mąki pszennej4 łyżki powideł250 g
cukru1 mała łyżeczka
sody1 szklanka
mleka6 małych łyżeczek
przyprawy do piernika3 łyżeczki
kakao120 g roztopionego
masłaPolewa:10 dag
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao1
jajko1.
Jajka ubijamy razem z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
mąkę przesianą z
sodą,
kakao i
przyprawą do piernika i
mleko. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy powidła i roztopione
masło, miksujemy na gładką masę. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180*C przez 1 godzinę.2.
Białko oddzielamy od
żółtka i dokładnie ubijamy na pianę. Dodajemy
cukier,
żółtko i
kakao, dokładnie miksujemy.
Masło roztapiamy i gorące wlewamy do masy. Ubijamy na gładką masę. Schłodzony piernik kroimy na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy
czekoladą.