ßßß
 
            
         Wyjątkowo aromatyczny, korzenny, miękki i rozpływający się w ustach piernik z powidłami smakuje niebiańsko. Bardzo długo utrzymuje świeżość.Składniki:2 jajka400 g mąki pszennej4 łyżki powideł250 g cukru1 mała łyżeczka sody1 szklanka mleka6 małych łyżeczek przyprawy do piernika3 łyżeczki kakao120 g roztopionego masłaPolewa:10 dag masła3 łyżki cukru3 łyżki kakao1 jajko1. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, kakao i przyprawą do piernika i mleko. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy powidła i roztopione masło, miksujemy na gładką masę. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180*C przez 1 godzinę.2. Białko oddzielamy od żółtka i dokładnie ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, żółtko i kakao, dokładnie miksujemy. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do masy. Ubijamy na gładką masę. Schłodzony piernik kroimy na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladą.
Wyjątkowo aromatyczny, korzenny, miękki i rozpływający się w ustach piernik z powidłami smakuje niebiańsko. Bardzo długo utrzymuje świeżość.Składniki:2 jajka400 g mąki pszennej4 łyżki powideł250 g cukru1 mała łyżeczka sody1 szklanka mleka6 małych łyżeczek przyprawy do piernika3 łyżeczki kakao120 g roztopionego masłaPolewa:10 dag masła3 łyżki cukru3 łyżki kakao1 jajko1. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, kakao i przyprawą do piernika i mleko. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy powidła i roztopione masło, miksujemy na gładką masę. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180*C przez 1 godzinę.2. Białko oddzielamy od żółtka i dokładnie ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, żółtko i kakao, dokładnie miksujemy. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do masy. Ubijamy na gładką masę. Schłodzony piernik kroimy na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladą.