Wykonanie
Najwyższy czas na pieczenie pierników. pamiętajmy, że im dłużej leżą, tym sa lepsze. Przepis jest sprawdzony milion
razy, wychodzi każdemu. Polecam, dzieci się nimi zajadają i nie tylko dzieci ;)



Składniki:2/3 szklanki
cukru6 dag
masła10 dag
miodu gryczanego (1 łyżka 2.1dag)2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 opakowanie
przyprawy do piernika1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kakao2
jajka(robiłam z podwójnej porcji)


Wykonanie:
Cukier,
masło i
miód stopić. Przestudzić.
Mąke przesiać z
przyprawą do piernika,
soda i
kakao. Wlać stopione składniki. Dodać
jajka. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i powycinać różne kształty.


Blaszkę wyłożyć pergaminem, piec około 12-15 minut w 170C. Pierniki wystudzić ( przechowywać najlepiej ok
trzech tygodni, żeby skruszały)Można dekorować według uznania.

Smacznego!!!