Wykonanie
Tak, tak - pierniczki z
ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Przepis łatwy, pierniczki pyszne. Polecam!A! Pewnie zastanawiacie się, co dodałam do swoich pierniczków, że wyszły takie nakrapiane? No właśnie nic, żadnych mielonych
orzechów itp. Po prostu sama robiłam
mąkę pełnoziarnistą, tzn. zmieliłam ziarno pszenicy, ale jak widać - niezbyt dokładnie, stąd taki wygląd pierniczków.
Składniki (na 4 blachy pierniczków):250 g
miodu3/4 szklanki
cukru100 g
masła3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki
mąki pszennej do podsypywania ciasta1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
kakao250 g ugotowanych
ziemniaków (3-4 szt.)1
jajkoPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 ° C (termoobieg). Cztery blachy wyłożyć papierem do pieczenia.2. Do rondla wlać
miód, dodać
cukier i podgrzać. Gdy
cukier zacznie się rozpuszczać dodać
masło i mieszać do momentu, aż się całkowicie rozpuści, następnie odstawić do przestygnięcia.3.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.4. W dużej misce wymieszać
mąkę z
sodą,
kakao i
przyprawą do piernika. Dodać
ziemniaki, przestudzony
miód i
jajko. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je
mąką (ja samodzielnie zmieliłam ziarno pszenicy na
mąkę, nie tak drobno jak w młynie, więc musiałam użyć sporo
mąki do podsypania. Ale przy kupnej
mące pełnoziarnistej nie powinno być takiego problemu).5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki dowolnymi foremkami. Jeśli
ciastek ma trzymać lizaka - laskę świąteczną, to po ułożeniu na blasze kładziemy na środku paluszka (najlepiej użyć grubych paluszków i nie musi być tak długi jak na zdjęciu, można go skrócić pod wysokość łapek), zaginamy łapki i pieczemy razem z paluszkiem. Po wystudzeniu wymieniamy paluszki na laski świąteczne.
Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 10-12 min. (mniejsze 10 min., większe 12 min.)Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.