ßßß Cookit - przepis na Kruche pierniczki szwedzkie. Pepparkakor.

Kruche pierniczki szwedzkie. Pepparkakor.

nazwa

Wykonanie

Oprócz miękkich Piernikowych serc lubię bardzo te kruche pierniczki, w szwedzkim stylu. Nazwa Pepparkakor wywodzi się od pieprzu, który niegdyś był do nich dodawany oprócz innych przypraw korzennych. Pierwsze pierniczki zostały najprawdopodobniej upieczone w Szwecji około roku 1300, kiedy to przyprawy do piernika znalazły się na liście wydatków związanych z przygotowaniami do ślubu króla Magnusa Erikssona z Blanką z Namur w 1334 roku. Początkowo pierniki uważano za lek i sprzedawano je w aptekach. Miały podobno mieć zbawienny wpływ przy leczeniu nerwowości.:) Dzisiejsze przepisy niewiele się różnią od tych średniowiecznych. Wówczas pieprz oraz inne przyprawy były oznaką bogactwa, i nie każdego było na nie stać. Dziś to się na szczęście zmieniło, możemy zatem cofnąć się na chwilę w czasie i dzięki pierniczkom poczuć smaki, jakie jadano prawie 1000 lat temu.
500 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej ( sody do pieczenia)
szczypta soli
Masło rozpuścić z łyżką mleka. Przelać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodać cukier, sól, miód, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz jajko. wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto wałkować na grubość ok 4 mm i wycinać ciasteczka. Ciasto jest bardzo plastyczne, więc nie ma z tym kłopotów.
Ciasteczka przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 12 minut ( w zależności od grubości) w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Z tej porcji wyszło mi 50 piernikowych serc.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/12/Kruche-pierniczki-szwedzkie-Pepparkakor.html