Wykonanie
Rzadko wygrywam w konkursach, a już bardzo rzadko - naprawdę fajne nagrody. Ostatnio jednak szczęście się do mnie uśmiechnęło (i to szeroko, bo aż dwukrotnie!). Jeden z konkursów zorganizowała boulangerie Petit Appetit . Do zdobycia była książka Elizy Mórawskiej (Liski) "White
Plate. Słodkie" . Do tej
pory nie
mogę uwierzyć, że udało mi się ją wygrać! Książka, podobnie jak blog, jest cudowna (dokładniejsza recenzja to temat na inny post - jest taki w planach). Właściwie każdy przepis wygląda zachęcająco i czytając go myślę: "Muszę to zrobić!". Któryś musiał być jednak tym pierwszym. Kulinarną przygodę z moją wspaniałą nagrodą rozpoczęłam od świątecznego piernika z powidłami śliwkowymi. Przepis jest znakomity - zachęcam do wypróbowania!Wesołych Świąt!
(na podstawie przepisu z książki Elizy Mórawskiej "White
Plate. Słodkie")Składniki(na jeden podłużny piernik o wym. 12 x 40 cm)Na piernik:200 g
miodu120 g
cukru100 g
masła160 g
powideł śliwkowych20 g
przyprawy do piernika70 ml
mleka2
jajka300 g
mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)1 łyżeczka
sody oczyszczonejpowidła śliwkowe do przełożenia (ok. 400-450 g)Na ganache
czekoladowy:100 ml
śmietanki 30% lub 36%100 g (1 tabliczka)
gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości
kakao)PrzygotowanieNagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C.
Miód,
cukier, powidła i
masło włożyć do niewielkiego garnka i podgrzewać na średnim ogniu aż składniki się roztopią i połączą.Do masy dodać
przyprawę do piernika. Wymieszać.Odstawić na bok do przestygnięcia.Keksówkę o wymiarach 40 x 12 cm wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.
Jajka roztrzepać z
mlekiem.
Sodę wymieszać z
mąką.
Jajka wlać do masy piernikowej. Wymieszać.Wsypać
mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.Masę wlać do formy.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut. Ja piekłam niecałe 50 minut.Ostudzić w formie.Ostudzone ciasto zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 24 godziny.Ciasto przekroić w poziomie na trzy równe części.Dolną i środkową warstwę posmarować powidłami śliwkowymi.Złożyć piernik w całość i zawinąć w folię aluminiową.Przechowywać w lodówce.Przygotowanie ganache :
Śmietankę zagotować w rondelku na średnim ogniu. Uważać, aby nie wykipiała.Do gorącej
śmietanki dodać połamaną na kawałki
czekoladę.Odstawić na kilka minut, aby
czekolada zmiękła.Wymieszać na gładką, lśniącą masę. Odstawić do ostygnięcia.Szpatułką rozsmarować ganache na powierzchni piernika. Posypać
płatkami migdałowymi.Piernik przechowywać w lodówce, zawinięty w folię aluminiową. Dzięki temu długo zachowa świeżość i będzie wilgotny.Smacznego!