Sernik z kokosem siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Ten sernik „rozwalił mi system” dwa razy. Pierwszy raz, kiedy go jadłam (zrobiła go moja Mama). Wcześniej nie przepadałam za sernikami, a od tego nie mogłam się oderwać (Człowiek Wyżerka też, co widać również na załączonym obrazku poniżej)! Jest puszysty, lekki i nie za słodki. Drugi raz – podczas robienia. Jest czarodziejski – spodu nie trzeba podpiekać, a masa serowa, która bardziej przypomina serową zupę, w czarodziejski wręcz sposób zamienia się w trakcie pieczenia w puch. Polecam – musicie go upiec, tym bardziej, że jest naprawdę prosty i szybki!
Z podanych niżej proporcji wychodzi duża blacha ciacha
Przepis (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji”.
Składniki (ciasto):
30 dag mąki pszennej
10 dag margaryny lub masła
10 dag cukru
1 łyżka smalcu (pominęłam)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
masa serowa:
1 kg twarogu (może być z kubełka)
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
4 żółtka
2 jajka
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy*
beza kokosowa:
3/4 szklanki cukru
6 białek**
20 dag wiórków kokosowych
szczypta soli
Najpierw przygotuj kruche ciasto, czyli przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i szczyptę soli. W górce z mąki zrób dołek, wbij tam jajka i wlej żółtka. Posiekaj masło i całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę do wychłodzenia.
Kiedy ciasto na spód już będzie schłodzone, włącz piekarnik na 180ºC i zajmij się formą, w której będziesz piekła/piekł. Najlepiej jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wyłóż rozwałkowane kruche ciasto.
Zrób masę serową, czyli (jeśli używasz serka z kubełka) po prostu zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i wylej je na blaszkę do pieczenia wyłożoną ciastem. Jeśli używasz twarogu w kostce, wcześniej zmiel do 2-3 razy.
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika (180º). Piecz przez około godzinę (może być dłużej lub krócej w zależności od wysokości warstwy).
Na kwadrans przed końcem pieczenia wyłóż na niego bezę kokosową i jeszcze raz wstawić do piekarnika. Bezę robi się tak: ubij schłodzone białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj cukier (nadal ubijając). Na koniec wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
* „masa serowa” wydała mi się tak ekstremalnie rzadka, że dałam 2 budynie – okazuje się, że z 1 też wyjdzie.
** dałam 8 białek, bo w lodówce miałam „zapas” – pozostałych składników tyle samo.
Related Posts
„Sentymentalne” drożdżówki z budyniem
Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Placek drożdżowy z dynią i kruszonką
Ciasto jabłkowo-marchewkowe
Źródło:http://agatagotuje.pl/sernik-z-kokosem-siostry-anastazji