Wykonanie
Ten sernik „rozwalił mi system” dwa
razy. Pierwszy raz, kiedy go
jadłam (zrobiła go moja Mama). Wcześniej nie przepadałam za sernikami, a od tego nie mogłam się oderwać (Człowiek Wyżerka też, co widać również na załączonym obrazku poniżej)! Jest puszysty, lekki i nie za słodki. Drugi raz – podczas robienia. Jest czarodziejski –
spodu nie trzeba podpiekać, a masa serowa, która bardziej przypomina
serową zupę, w czarodziejski wręcz sposób zamienia się w trakcie pieczenia w puch. Polecam – musicie go upiec, tym bardziej, że jest naprawdę prosty i szybki!Z podanych niżej proporcji wychodzi duża blacha ciachaPrzepis (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji”.
Składniki (ciasto):30 dag
mąki pszennej10 dag
margaryny lub
masła10 dag
cukru1 łyżka
smalcu (pominęłam)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko2
żółtkaszczypta
solimasa serowa:1 kg
twarogu (może być z kubełka)1 szklanka
cukru3 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju4
żółtka2
jajkacukier waniliowy1
budyń śmietankowy*
beza kokosowa:3/4 szklanki
cukru6
białek**20 dag
wiórków kokosowychszczypta
soliNajpierw przygotuj kruche ciasto, czyli przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wsyp
cukier i szczyptę
soli. W górce z
mąki zrób dołek, wbij tam
jajka i wlej
żółtka. Posiekaj
masło i całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę do wychłodzenia.Kiedy ciasto na spód już będzie schłodzone, włącz piekarnik na 180ºC i zajmij się formą, w której będziesz piekła/piekł. Najlepiej jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wyłóż rozwałkowane kruche ciasto.Zrób masę
serową, czyli (jeśli używasz
serka z kubełka) po prostu zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i wylej je na blaszkę do pieczenia wyłożoną
ciastem. Jeśli używasz
twarogu w kostce, wcześniej zmiel do 2-3
razy.Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika (180º). Piecz przez około godzinę (może być dłużej lub krócej w zależności od wysokości warstwy).Na kwadrans przed końcem pieczenia wyłóż na niego
bezę kokosową i jeszcze raz wstawić do piekarnika.
Bezę robi się tak: ubij schłodzone
białka z dodatkiem odrobiny
soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj
cukier (nadal ubijając). Na koniec wsyp
wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
* „masa serowa” wydała mi się tak ekstremalnie rzadka, że dałam 2 budynie – okazuje się, że z 1 też wyjdzie.** dałam 8
białek, bo w lodówce miałam „zapas” – pozostałych składników tyle samo.Related Posts„Sentymentalne” drożdżówki z
budyniemWielkanocna babka muślinowa z
bakaliamiKruche ciasto z
brzoskwiniamiPlacek
drożdżowy z
dynią i kruszonkąCiasto
jabłkowo-
marchewkowe