Wykonanie
Jest taki jak w nazwie ... :), a przy tym delikatny, rozpływający się pod naciskiem
języka, drażniący ślinianki i wywołujący naprawdę miłe odczucia... Prosty i niezawodny, możemy wykonać go z
migdałową lub
kokosową kruszonką, wybór należy do Was :) Małgosiu, dziękuję Ci bardzo za ten przepis,
będę do niego regularnie wracać :)Mój sernik pokroiłam jeszcze na ciepło, co jest przestępstwem, ale nie mogliśmy wytrzymać :DSernik podałam na talerzu Porcelana Bogucice .




kruchy spód:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej100 gramów zimnego
masła ewentualnie
margaryny1/3 szklanki
cukru1
jajo0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimasa serowa:1 kg
sera w wiaderku (mamy tu sporą swobodę, użyłam Piątnicy sernikowej)1 szklanka
cukru1
budyń śmietankowy bez
cukru (taki 40 gramowy)1
budyń waniliowy bez
cukru (taki 40 g)1 szklanka
mleka (w temperaturze pokojowej)3/4 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)4
jaja (
żółtka i
białka osobno)1 całe
jajo1
białko (pozostałe z kruszonki)szczypta
soli do
białekkruszonka:200 gramów
płatków migdałowych lub
wiórków kokosowych3 łyżki
masła3 kopiaste łyżki
cukru1
żółtkoTwaróg,
mleko i
jaja najlepiej wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy aby nieco się ociepliły.
Mąkę przesiewamy z
solą,
cukrem i
proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimne
masło lub
margarynę, siekamy nożem. Następnie wbijamy
jajo i zagniatamy kruche, dość lepkie ciasto.

Blaszkę o wymiarach 35x25 cm smarujemy tłuszczem, jej dno wykładamy
ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Ciasto schładzamy.P.S. Piekłam 15 minut, bo się zagadałam i brzeżki zaczęły się przypiekać, więc trzymajmy się tych 10 minut.

Teraz bierzemy się za przygotowanie kruszonki.W rondlu roztapiamy
masło, wrzucamy wybrane
bakalie,
cukier, mieszamy dokładnie. Masę schładzamy, a następnie wbijamy
żółtko i ucieramy porządnie łyżką tak, by to ostatnie rozeszło się równomiernie po bakaliach.

Przygotowujemy masę
serową.Z
twarogu odlewamy
serwatkę.W misce dużej i dość głębokiej ubijamy
jajo i 4
żółtka i
cukier na puszystą jasną masę.W osobnej misce ubijamy na sztywno 5
białek ze szczyptą
soli.Do masy
żółtkowej dodajemy w porcjach
twaróg,
olej i
mleko (możemy to zrobić powiedzmy na 3
razy) i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników, ale najlepiej nie za długo.
Potem wsypujemy proszek budyniowy, znów miksujemy do połączenia.


Na końcu dodajemy pianę ubitą z
białek i mieszamy delikatnie łyżką aby nie zniszczyć ich puszystości.Ostatecznie masa serowa będzie dość rzadka, ale tak właśnie ma być.

Masę
serową wykładamy na podpieczony spód, wygładzamy powierzchnię.

Następnie posypujemy kruszonką.UWAGA: Kruszonkę wykładamy na wierzch masy serowej małymi porcjami i równomiernie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy blaszkę z
ciastem, pieczemy w tej temperaturze przez około 25 - 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), sernik w tym czasie nam ładnie pójdzie do góry, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy dalsze 40 - 45 minut.Postarajmy się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ja uchylałam, żeby zrobić zdjęcie :PUWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia kruszonka nam się za bardzo przypieka, przykryjmy ciasto folią aluminiową i spokojnie pieczmy dalej.


Studzimy przy zamkniętym piekarniku przez 30 minut (sernik nam lekko opadnie, ale
zrobi to równomiernie),
potem uchylamy drzwiczki na kolejne 20 minut, następnie zahartowany sernik możemy wyjąć na blat i gotowe :)
