Wykonanie
Kolejny sernik, który wart jest powtórki. Pyszny kremowy, nie za słodki z kołderką warstwy kokosowej. Przepis z bloga Domowa
cukierenka .
Składniki na spód :300 g
mąki pszennej100 g
masła100 g
cukru1 łyżka
smalcu ( nie miałam dałam
masło )1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko2
żółtkaszczypta
soliMąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko kruche ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie
ciastem wylepić dno blaszki o wymiarach ok 25x35 cm. Podpiec 15 minut w temp. 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika, odstawić na bok.Składniki na masę
serową :1 kg
sera w kostce ( użyłam kremowego quark-u )1 szklanka
cukru3 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju4
żółtka2
jajaprzyprawa do sernika ( pominęłam )1
budyń waniliowyJeśli używacie
sera w kostce należy go zmielić przynajmniej dwukrotnie. Do
sera dodajemy resztę składników. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Masę
serową wylewamy na wcześniej podpieczony spód.Pieczemy w temp. 170°C przez 40-50 minut.Składniki na wierzch
kokosowy :3/4 szklanki
cukru6
białek200 g
wiórków kokosowychszczypta
soliBiałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.Po 45-50 minutach od pieczenia się sernika otwieramy piekarnik, delikatnie wysuwamy sernik i na wierzchu rozprowadzamy równomiernie wcześniej przygotowaną warstwę
białkowo-
kokosową. Pieczemy jeszcze 15-20 minut.Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stężał.Smacznego :)