ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe kokosanki

Czekoladowe kokosanki

nazwa

Wykonanie

Kokos i czekolada to twoje ulubione składniki? Warto je połączyć, tworząc pyszne w smaku ciasteczka. Miękkie i kruche, szybko rozpływają się w ustach. Poznaj sprawdzony przepis – w dwóch wariantach. Który z nich bardziej przypadnie ci do gustu?
Czekoladowe kokosanki mogą przyjąć dwie formy: ciastek czekoladowych z wiórkami oraz klasycznych kokosanek oblanych prawdziwą czekoladą.
Przepis na ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi
Jeśli znasz klasyczny przepis na ciastka czekoladowe, wystarczy go odrobinę zmodyfikować. Do przygotowania wypieku będziesz potrzebować:
½ kostki masła
5 łyżek niesłodzonego kakao
2 jajek
¼ szklanki cukru (lub mniej)
2 łyżek mleka
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych.
Czas wziąć się do pracy: w garnuszku roztop masło
dodaj cukier
dodaj kakao i sól – ponownie wymieszaj
dodaj jajka i mleko
do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
dodaj wiórki kokosowe z tak przygotowanej masy uformuj kulki
wyłóż je na blasze
wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC
piecz przez ok. 15 minut
odstaw do ostudzenia.
Ciasteczka czekoladowe z wiórkami kokosowymi będą dość miękkie. Zaczną robić się twardsze w miarę ostygania.
Przepis na kokosanki w polewie czekoladowej
Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych ciastek kokosanek, przygotowanie ich w nieco innej odsłonie nie będzie stanowić żadnego problemu. Postępujesz zgodnie ze swoim ulubionym przepisem, a następnie oblewasz ostygnięte ciasteczka polewą.
Potrzebne składniki:
200 g wiórków kokosowych
50 g oleju kokosowego
2 białka
100 g cukru
2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel.
Masło rozpuść, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy wiórkowej dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
Ciasteczka wykładaj łyżką na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez 15 minut i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową – rozpuść połamane czekolady w kąpieli wodnej.
O tym pamiętaj, przygotowując czekoladowe kokosanki
Niezależnie od tego czy przygotowujesz ciastka czekoladowe z wiórkami czy kokosanki w polewie, musisz pamiętać o kilku kwestiach.
Dobrej jakości czekolada
Wybierz prawdziwą czekoladę zamiast wyrobu czekoladopodobnego. Chociaż najlepiej sprawdza się gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 50%, możesz postawić na czekoladę mleczną.
Olej kokosowy
Kokosanki najlepiej przygotować z wykorzystaniem nierafinowanego oleju kokosowego. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.
Jeżeli jednak nie masz dostępu do tego produktu, możesz go zastąpić prawdziwym masłem o zawartości tłuszczu minimum 82%.
Czekoladowe kokosanki możesz serwować według uznania, jednak świetnie prezentują się i smakują w towarzystwie lodówkokosowych lub waniliowych.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/czekoladowe-kokosanki