Wykonanie
Kokos i
czekolada to twoje ulubione składniki? Warto je połączyć, tworząc pyszne w smaku
ciasteczka. Miękkie i kruche, szybko rozpływają się w ustach. Poznaj sprawdzony przepis – w dwóch wariantach. Który z nich bardziej przypadnie ci do gustu?
Czekoladowe kokosanki mogą przyjąć dwie formy:
ciastek czekoladowych z wiórkami oraz klasycznych kokosanek oblanych prawdziwą
czekoladą.Przepis na
ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymiJeśli znasz klasyczny przepis na
ciastka czekoladowe, wystarczy go odrobinę zmodyfikować. Do przygotowania wypieku będziesz potrzebować:½ kostki
masła5 łyżek niesłodzonego
kakao2
jajek¼ szklanki
cukru (lub mniej)2 łyżek
mleka1 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklankę
mąki pszennej50 g
wiórków kokosowych.Czas wziąć się do pracy: w garnuszku roztop
masłododaj
cukierdodaj
kakao i
sól – ponownie wymieszajdodaj
jajka i
mlekodo masy wsyp
mąkę i
proszek do pieczenia – wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudekdodaj
wiórki kokosowe z tak przygotowanej masy uformuj kulkiwyłóż je na blaszewstaw do piekarnika nagrzanego do 160oCpiecz przez ok. 15 minutodstaw do ostudzenia.
Ciasteczka czekoladowe z wiórkami kokosowymi będą dość miękkie. Zaczną robić się twardsze w miarę ostygania.Przepis na kokosanki w
polewie czekoladowejJeśli jesteś miłośnikiem klasycznych
ciastek kokosanek, przygotowanie ich w nieco innej odsłonie nie będzie stanowić żadnego problemu. Postępujesz zgodnie ze swoim ulubionym przepisem, a następnie oblewasz ostygnięte
ciasteczka polewą.Potrzebne składniki:200 g
wiórków kokosowych50 g
oleju kokosowego2
białka100 g
cukru2 tabliczki
czekolady mlecznej E.Wedel.
Masło rozpuść, dodaj
wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając
cukier. Do masy wiórkowej dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
Ciasteczka wykładaj łyżką na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez 15 minut i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj
polewę czekoladową – rozpuść połamane
czekolady w kąpieli
wodnej.O tym pamiętaj, przygotowując
czekoladowe kokosankiNiezależnie od tego czy przygotowujesz
ciastka czekoladowe z wiórkami czy kokosanki w polewie, musisz pamiętać o kilku kwestiach.Dobrej jakości
czekoladaWybierz prawdziwą
czekoladę zamiast wyrobu czekoladopodobnego. Chociaż najlepiej sprawdza się
gorzka czekolada o zawartości
kakao minimum 50%, możesz postawić na
czekoladę mleczną.
Olej kokosowyKokosanki najlepiej przygotować z wykorzystaniem nierafinowanego
oleju kokosowego. Dzięki temu
ciasteczka nabiorą jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.Jeżeli jednak nie masz dostępu do tego produktu, możesz go zastąpić prawdziwym
masłem o zawartości tłuszczu minimum 82%.
Czekoladowe kokosanki możesz serwować według uznania, jednak świetnie prezentują się i smakują w towarzystwie
lodów –
kokosowych lub
waniliowych.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/