Wykonanie
Sernik z
kokosową kruszonką pamiętam jeszcze z domu. Przepis na to ciasto znalazła w jednej z lokalnych gazet moja Mama. Sernik był (a może i nadal jest)
hitem jednego z hoteli w Jeleniej Górze - Cieplicach. Piekła go mama szefa kuchni tego hotelu, a zachwycali się nim i hotelowi goście, i cała załoga pracowników.Sernik ma tą ogromną zaletę, że jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam osobom, które w pieczeniu stawiają swoje pierwsze kroki. On nie może się nie udać! :)SERNIK Z
KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ na kruszonkę:- 1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej- 3/4 szklanki drobnego
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- duuuża garść wiórek
kokosowych- 100 g
masła na masę
serową:- 8
jajek (
białka i
żółtka osobno)- 1 szklanka drobnego
cukru- 1,5 opakowania budyniu (z
cukrem jeśli lubicie słodsze wypieki lub bez
cukru)- 1 kg
sera (każdy rodzaj
sera "z wiaderka" będzie tu odpowiedni, lepszy będzie jednak
ser niezbyt rzadki)- szczypta
soliKrok pierwszy:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra - dół).Przygotowujemy formę do pieczenia (tzn. lekko natłuszczamy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia) - ja piekę ten sernik w tortownicy o średnicy 26 cm, jednak z uwagi na to, że sernik w trakcie pieczenia rośnie do granic rantu formy, zabezpieczam ją formując wyższy brzeg z papieru do pieczenia. Dzięki temu sernik nawet gdy podczas miksowania zostanie nadmiernie napowietrzony i mocno urośnie podczas pieczenia,
potem równo opadnie (nie będą w nim widoczne nawet spękania).W misce wyrabiamy palcami wszystkie składniki kruszonki, tak aby pozbyć się grudek
masła. Kruszonka będzie sypka.Dzielimy ją na dwie części. 3/4 kruszonki wysypujemy równomiernie na dno tortownicy i (UWAGA!) nie ugniatamy!Spód podpiekamy lekko przez 15-20 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.Krok drugi:Przygotowujemy masę
serową. Najpierw do dwóch osobnych misek rozdzielamy
białka i
żółtka jajek.
Żółtka ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę, w której nie będą wyczuwane kryształki
cukru.Do masy dodajemy w dwóch turach
ser oraz budynie. Mieszamy tylko do połączenia się składników (tak, aby w
masie nie były widoczne grudki
sera).
W osobnej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na gęstą pianę.
Pianę łączymy z masą
serową delikatnie mieszając łyżką.Aż do momentu kiedy masa będzie jednolita, bez widocznej piany z
białek.Masę przelewamy na wystudzony spód, wygładzamy delikatnie łyżką i posypujemy pozostałą kruszonką z
kokosem.Sernik pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach. 15 minut po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.Sernik po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu (nie musi być to koniecznie lodówka).
SMACZNEGO :)