ßßß
Krok pierwszy:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra - dół).Przygotowujemy formę do pieczenia (tzn. lekko natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia) - ja piekę ten sernik w tortownicy o średnicy 26 cm, jednak z uwagi na to, że sernik w trakcie pieczenia rośnie do granic rantu formy, zabezpieczam ją formując wyższy brzeg z papieru do pieczenia. Dzięki temu sernik nawet gdy podczas miksowania zostanie nadmiernie napowietrzony i mocno urośnie podczas pieczenia, potem równo opadnie (nie będą w nim widoczne nawet spękania).W misce wyrabiamy palcami wszystkie składniki kruszonki, tak aby pozbyć się grudek masła. Kruszonka będzie sypka.Dzielimy ją na dwie części. 3/4 kruszonki wysypujemy równomiernie na dno tortownicy i (UWAGA!) nie ugniatamy!Spód podpiekamy lekko przez 15-20 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.Krok drugi:Przygotowujemy masę serową. Najpierw do dwóch osobnych misek rozdzielamy białka i żółtka jajek.
Żółtka ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę, w której nie będą wyczuwane kryształki cukru.Do masy dodajemy w dwóch turach ser oraz budynie. Mieszamy tylko do połączenia się składników (tak, aby w masie nie były widoczne grudki sera).
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę.
Pianę łączymy z masą serową delikatnie mieszając łyżką.Aż do momentu kiedy masa będzie jednolita, bez widocznej piany z białek.Masę przelewamy na wystudzony spód, wygładzamy delikatnie łyżką i posypujemy pozostałą kruszonką z kokosem.Sernik pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach. 15 minut po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.Sernik po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu (nie musi być to koniecznie lodówka).
SMACZNEGO :)