Wykonanie
Ostatnio myślałam nad tym jakie zrobię ciasto... Chciałam coś przygotować z
malinami czy
wiśniami, ale nie wytrzymałam i kupiłam
śliwki, które niedawno pokazały się w warzywniakach.Proste, uniwersalne ciasto, a naprawdę pyszne. ;)Następnym razem dodam więcej
owoców. Zamiast
śliwek można dodać inne ulubione
owoce, np.
wiśnie czy
brzoskwinie. :D
Składniki:1 szklanka=250 ml2 szklanki
mąki pszennej4
jajka200 g
masła3/4 szklanki
cukruszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia11 łyżek
mlekaśliwki przekrojone na półPrzygotowanie:Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę.Rozdzielić
żółtka od
białek.Do masy dodawać stopniowo - po 1
żółtku. Zmniejszyć obroty miksera.Przesiać
mąkę.Dodawać do masy na przemian
mąkę wymieszaną z proszkiem z
mlekiem.Dodać szczyptę
soli.Ubić
białka na sztywno.Wymieszać drewnianą łyżką masę z pianą.Wysmarować foremkę - okrągła 26 cm
masłem i posypać
bułką tartą lub
mąką.Przelać masę do foremki. Poukładać
śliwki - rozcięciem do góryWstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ciasto na około 40 minut. Sprawdzać drewnianym patyczkiem do szaszłyków ciasto - gdy suchy ciasto gotowe.Posypać
cukrem pudrem.
Smacznego! :)