Wykonanie
Przepis w oryginale pochodzi z książki "
Jajka" M. Roux, ja jednak zobaczyłam go u Majanki . Przepis bardzo łatwy, ale gofry wychodzą znakomite. W sam raz na deszczowe dni.
Składniki:160 g
mąki pszennej15 g drobnego
cukruszczypta
soli50 g stopionego
masła2
jajka,
żółtka i
białka oddzielnie270 ml
mlekakilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej
skórki z cytryny (dałam
cukier waniliowy)Wykonanie:
Mąkę,
cukier,
sól, stopione
masło,
żółtka i 1/3
mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę
mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić
białka z odrobiną
soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z
ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut (lub więcej, w zależności od tego jaką macie gofrownicę).
/wydrukuj przepis/