ßßß
Dzisiaj krótko. Niedzielna rozpusta, czyli gofry od Michela Roux - przepis podpatrzyłam na Moich Wypiekach :-)Co będzie potrzebne?160 g mąki pszennej15 g drobnego cukruszczypta soli50 g stopionego masła2 jajka, żółtka i białka oddzielnie270 ml mleka (czyli 1 szklanka i trochę)1 łyżeczka pasty waniliowej+ mikser, dwie miski, trzepaczkaJak to zrobić?Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier i sól oraz wlewamy stopione w rondelku i przestudzone masło oraz 2 żółtka i 1/3 mleka.Miksujemy do dokładnego połączenia, dolewając powoli resztę mleka (na tym etapie możemy dosypać więcej mąki - ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Odstawiamy ciasto na kilka minut.W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli. Trzepaczką przekładamy je do ciasta i lekko mieszamy do połączenia się składników.Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry przez kilka minut (u mnie 3 , 5-4 min). Każda gofrownica jest inna, więc sami powinniście ustalić odpowiedni czas pieczenia. Gofry po wyjęciu powinny być chrupkie i złoto-brązowe.Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie na spodzie była nutella, na niej bita śmietana, łyżeczka czekowiśni i połówka truskawki.Smacznego! :-)


