ßßß
Najlepsze gofry, jakie jadłam. Leciutkie jak chmurka i chrupiące. Bez proszku do pieczenia. Dobry przepis to jednak połowa sukcesu w przypadku gofrów; równie ważna jest dobra gofrownica o dużej mocy (przynajmniej 1000 W). Polecam, to od dzisiaj moje ulubione gofry.Sk ł adniki:160 g mąki pszennej15 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli50 g masła, roztopionego2 jajka, żółtka i białka oddzielnie270 ml mlekakilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytrynyMąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5 - 10 minut.W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 - 4 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego :-).
P rzepis pochodzi z ksiażki 'Eggs', autor - Michel Roux.