Wykonanie
Najlepsze gofry, jakie
jadłam. Leciutkie jak chmurka i chrupiące. Bez
proszku do pieczenia. Dobry przepis to jednak połowa sukcesu w przypadku gofrów; równie ważna jest dobra gofrownica o dużej mocy (przynajmniej 1000 W). Polecam, to od dzisiaj moje ulubione gofry.Sk ł adniki:160 g
mąki pszennej15 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli50 g
masła, roztopionego2
jajka,
żółtka i
białka oddzielnie270 ml
mlekakilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej
skórki z cytrynyMąkę,
cukier,
sól, roztopione i przestudzone
masło,
żółtka i 1/3
mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę
mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5 - 10 minut.W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić
białka z odrobiną
soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z
ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 - 4 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego :-).
P rzepis pochodzi z ksiażki 'Eggs', autor - Michel Roux.