Wykonanie
Pewnie wszyscy uwielbiają gofry ale często te domowe nie smakują tak jak np. te z budki na Krupówkach. Żeby gofry były pyszne i chrupiące potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze dobry przepis, po drugie dobra gofrownica, która powinna być o minimalnej mocy 1300-1400 W. Jeżeli spełniacie ten drugi warunek to ja podaję Wam pierwszy. Przepis M. Rouxa to jeden z dwóch doskonałych przepisów na gofry jakie wypróbowałam.
Składniki:160 g
mąki pszennej15 g drobnego
cukruszczypta
soli50 g stopionego
masła2
jajka,
żółtka i
białka oddzielnie270 ml
mlekakilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej
skórki z cytrynyZmieszać
mąkę,
cukier,
sól, stopione
masło,
żółtka jajek i 1/3
mleka. i Roztrzepać lekko na gładką masę, stopniowo dolewając resztę
mleka. Dodać ulubiony aromat, przykryć miskę folia spożywczą i odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić
białka z odrobiną
soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z
ciastem. Gorfownicę smarować cienką warstwą miękkiego
masła i wlewać odpowiednią warstwę ciasta.Piec gofry około 3 - 4 minut.Smacznego:)