Wykonanie
Przepisów na
ciasto drożdżowe jest bardzo dużo. Wszystkie niby podobne a każdy inny. Dzisiejszy pochodzi z tej strony i jest wspaniały. Robiłam już dwa
razy i za każdym razem
bułka zniknęła rekordowo szybko. Obfitość kruszonki jest dodatkową atrakcją tej
bułki, zwłaszcza dla dzieci, które wyskubują ją w pierwszej kolejności:) Bardzo polecam.
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)2 i 1/2 dkg świeżych
drożdży lub 1 op. suszonychokoło 3/4 szklanki
mleka1
jajko1
żółtko10 dkg miękkiego
masła1/4 szklanki
cukruszczypta
solido posmarowania
białkoNa kruszonkę:1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru2 i 1/2 dkg
masłaWrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności do maszyny lub do zwykłej miski i wyrabiać maszynowo lub ręcznie. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić. Uformować
bułkę. Przełożyć do keksowej foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Zagnieść składniki kruszonki i posypać nią wyrośnięte i posmarowane
białkiem ciasto. Piec około 30 minut w 190'C.Smacznego:)