Wykonanie
Delikatny, kremowy sernik, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką pianką, na której widnieją małe, złociste,
cukrowe kropelki. Ciasto jest bardzo smaczne i może być doskonałą ozdobą świątecznego stołu 🙂





Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny3
żółtka1/2 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
sera twarogowego mielonego (z wiaderka)1 szklanka
mleka 3,2%1 szklanka
śmietany 30%1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1
budyń śmietankowy4
żółtka2
jajkasok wyciśnięty z 1
cytrynyWierzch:7
białekszczypta
soli2/3 szklanki
cukruPrzygotowanie:Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry
masło,
żółtka oraz
cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Jajka,
żółtka oraz
cukier miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym
ciastem. Wylewamy gotową masę
serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę.Bezowa pianka z rosą:
Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy
cukier, cały czas miksując.Po około 45 minutach pieczenia sernika otwieramy piekarnik i rozprowadzamy na nim pianę z
białek. Wyrównujemy i możemy zrobić delikatne fale. Następnie pieczemy dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy sernik na kilkanaście minut do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Ostudzony sernik schładzamy w lodówce. Smacznego!