Budyń

nazwa

Rodzaj deseru sporządzanego na bazie mleka i skrobi oraz dodatków w postaci cukru, aromatów, kakao, owoców i soku.

Historia i pochodzenie

Budyń zaczerpnął swą nazwę od francuskiego słowa „boudin”, które oznacza kaszankę- rodzaj wędliny z zastygniętej krwi lub angielskiego pudding. Potrawy na bazie mąki w połączeniu z płynem, fakt ten zaczęto wykorzystywać do przygotowywania różnych dań, w tym budyniu.

Zastosowanie

Do sporządzenia budyniu potrzebne jest mleko,proszek budyniowy oraz cukier.Budyń można przyrządzić również na bazie zółtek jaj cukru mleka oraz mąki ziemniaczanej. Można użyć budyniu jako nadzienie do naleśników czy dodatek do ciast, nadzienie do pączków, słodkich bułek. Można podawać na ciepło lub ostudzić, doskonalym dodatkiem do tego deseru jest sok lub przecier owocowy, bita śmietana, orzechy, czekolada czy świeże owoce.Budyń to glówny skladnik tradycyjnego angielskiego deseru - “Triflle”.

Postać handlowa

Budyń występuje w postaci półproduktu jako proszek w torebce 40 g, 45 g, 60 g. Na rynku dostępne są następujące smaki: waniliowy, czekoladowy, śmietankowy, kokosowy, bananowy itp.. Można spotkać wersje budyniu z cukrem lub bez, do tradycyjnego sporządzania z mlekiem lub na szybko z wodąbudyń instant.

Właściwości

Dzięki zawartości mleka, budyń jest doskonałym źródłem wapnia. Wartość odżywcza jest zależna od dodatków, natomiast ilość cukru w deserze może być regulowana albo wykluczona, dlatego diabetycy nie muszą rezygnować z jego spożywania.

Wartości odżywcze

Porcja: 147g Kalorie: 0.168 kcl

Błonnik pokarmowy0.333   g

z cukrów0.126 kcal

z białek0.012 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.2E-06 g

Objętość118 g/m3

Food folate5.2E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone1.5   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.183   μg

Tłuszcz4.1   g

Tłuszcze nasycone2.1   μg

Węglowodany29   g

Total Folate5.2E-06   μg

Sacharoza21   g

Glukoza0   g

Maltoza0   g

Fruktoza0   g

Galaktoza0   g

Cukier23   g

Białko3.8   g

Tryptofan0.057   g

Treonina0.183   g

Izoleucyna0.244   g

Leucine0.396   g

Lysine0.319   g

Metionina0.101   g

Cystyna0.039   g

Fenyloalanina0.198   g

Tyrosine0.195   g

Walina0.273   g

Arginina0.163   g

Histydyna0.11   g

Alanina0.144   g

Kwas asparaginowy0.315   g

Kwas glutaminowy0.856   g

Glicyna0.091   g

Prolina0.387   g

Seryna0.221   g

A3.3E-05   μg

B14.1E-05   mg

C0.000764   mg

B66.6E-05   mg

E0.000176   mg

Beta-Tocopherol1.2E-05 μg

Gamma-tocopherol0.0013 μg

Delta-tocopherol0.000562 μg

B30.000133   mg

B123.7E-07   μg

B20.000172   mg

B50.000369   μg

B90   μg

K4.2E-07   μg

Retinol3.2E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2E-06   μg

A(IU)125   IU

Bete-karoten1.2E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.047 mg

Omega-60.137 mg

Fosfor0.169   mg

Magnez0.017   mg

Potas0.181   mg

Sód0.279   μg

Wapń0.122   mg

Żelazo0.000348   mg

Cynk0.000478   mg

Fluor3.2E-05   μg

Mangan5.4E-05   μg

Miedź5.1E-05   μg

Selen2.7E-06   μg

Cholesterol0.011   μg

Fitosterol0   μg

Objętość(ml)0   ml