Wykonanie
Ostatnio tyle nawrzucałam sobie na głowę, że nie mam czasu podrapać się po wiadomym miejscu, a co dopiero trzykrotnie mielić
mak do makowca, czy do drożdżówek. A zjadło by się… I chociaż przysięgałam wierność naturalnym produktom,
doszłam do wniosku, że od jednorazowego skoku w bok jeszcze nikt nie umarł, więc użyłam gotowej masy makowej (ale wybrałam taką, która miała krótki skład). Mam nadzieję, że nie wejdzie mi to w krew (i nie przeniesie się na inne dziedziny życia) 😉W przepisie znajduje się
kurkuma, która nie jest obowiązkowa – miała ona zapewnić
słonecznie żółty kolor moim drożdżówkom (i nie wpływa na smak, gubi się gdzieś w tym wszystkim). Jeśli jej nie macie, możecie spokojnie pominąć.Zainspirowałam się przepisem Doroty
Składniki :500 g
mąki pszennej (typ 650)250 ml
mleka70 g
cukru75 g
masła25 g świeżych
drożdży1/4 łyżeczki
kurkumyszczypta
solioraz:gotowa masa makowa (ok 400 g)rozbełtane
jajkoMąkę przesiej do sporej miski i pod przykryciem odstaw w ciepłe miejsce na czas przygotowywania pozostałych składników.Część
mleka (ok 50 ml) odlej do niewielkiego kubka i rozkrusz do niego
drożdże, daj szczyptę
mąki i
cukru, po czym odstaw do podwojenia objętości – słowem: zrób zaczyn.Rozpuść
masło, do garnuszka można dodać pozostałe
mleko –
masło szybciej ostygnie, a
mleko stanie się letnie.Kiedy zaczyn wyraźnie podrośnie, wlej go do przesianej
mąki, wsyp
cukier,
kurkumę, szczyptę
soli i dodaj
mleko połączone z
masłem.Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione uformuj w kulę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to przynajmniej godzinę).Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze raz wyrób, następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50×30 cm (oczywiście w przybliżeniu).Na tak przygotowany płat ciasta nałóż około półcentymetrową warstwę
maku, zostawiając 5 centymetrów wolnego miejsca z jednej strony –
zwiń jak na roladę (wzdłuż dłuższego
boku, czyli „zawijas” ma
mieć pół metra). Lekko spłaszcz i potnij na dwanaście równych kawałków (w przybliżeniu po 4 cm szerokie), po czym każdy z nich naciśnij na środku patyczkiem do szaszłyków albo drewnianą łyżką tak, aby brzegi się uniosły, odsłaniając nadzienie.Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ostatniego już wyrośnięcia na maksymalnie kwadrans.Napuszone drożdżówki posmaruj rozbełtanym
jajkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBliny pszenno-gryczaneBabka na
winie musującymDrożdżowe babeczki z
truskawkami„Sentymentalne” drożdżówki z
budyniem