ßßß
Składniki (forma o wymiarach 25cm x 35 cm):7 jajek180 g cukru250 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej250 g masłaszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g obranego rabarbaru + 1 łyżka cukru300 g truskawekRoztop masło i ostudź je.Truskawki opłucz i pourywaj szypułki. Rabarbar (obrany) pokrój na centymetrowe kawałki i oprósz cukrem.Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne, stopniowo wsypuj cukier i nadal ubijaj.Dodaj żółtka i masło oraz przesiej obie mąki z dodatkiem proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.Jednolitą masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25×35 cm), następnie poukładaj na niej rabarbar i truskawki.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez pół godziny (sprawdź jeszcze dla pewności patyczkiem).
Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremDrożdżowe babeczki z truskawkamiBabka na winie musującymKompot rabarbarowy z cynamonemBliny pszenno-gryczane