Wykonanie
Kiedy nosiłam Głodzillę pod
sercem, bardzo często piekłam to ciasto (nawet 2
razy w tygodniu przez większą część sezonu
truskawkowego). Pewnie temu zawdzięczałam znaczny przyrost masy 😛 Dopiero w tym roku dodałam do tego ciasta
rabarbar, ponieważ w tamtym okresie unikałam go jak ognia za sprawą pewnej miłej pani, która odradziła mi jego zakup, widząc, że jestem przy nadziei. Wytłumaczyła mi, że jest położną, więc wie, że ciężarne powinny się wystrzegać
rabarbaru ze względu na szczawiany, które zabierają wapń z organizmu (ach, te wszechobecne „ciocie dobre rady”). Teraz jednak stwierdziłam, że raz mi nie zaszkodzi 😉
Składniki (forma o wymiarach 25cm x 35 cm):7
jajek180 g
cukru250 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej250 g
masłaszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g obranego
rabarbaru + 1 łyżka
cukru300 g
truskawekRoztop
masło i ostudź je.
Truskawki opłucz i pourywaj szypułki.
Rabarbar (obrany) pokrój na centymetrowe kawałki i oprósz
cukrem.Oddziel
białka od
żółtek. Ubij
białka ze szczyptą
soli. Kiedy już będą sztywne, stopniowo wsypuj
cukier i nadal ubijaj.Dodaj
żółtka i
masło oraz przesiej obie
mąki z dodatkiem
proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.Jednolitą masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25×35 cm), następnie poukładaj na niej
rabarbar i
truskawki.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez pół godziny (sprawdź jeszcze dla pewności patyczkiem).
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremDrożdżowe babeczki z
truskawkamiBabka na
winie musującymKompot
rabarbarowy z
cynamonemBliny pszenno-gryczane