ßßß Cookit - przepis na Szybkie i proste ciasto z rabarbarem i truskawkami

Szybkie i proste ciasto z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy nosiłam Głodzillę pod sercem, bardzo często piekłam to ciasto (nawet 2 razy w tygodniu przez większą część sezonu truskawkowego). Pewnie temu zawdzięczałam znaczny przyrost masy 😛 Dopiero w tym roku dodałam do tego ciasta rabarbar, ponieważ w tamtym okresie unikałam go jak ognia za sprawą pewnej miłej pani, która odradziła mi jego zakup, widząc, że jestem przy nadziei. Wytłumaczyła mi, że jest położną, więc wie, że ciężarne powinny się wystrzegać rabarbaru ze względu na szczawiany, które zabierają wapń z organizmu (ach, te wszechobecne „ciocie dobre rady”). Teraz jednak stwierdziłam, że raz mi nie zaszkodzi 😉
Składniki (forma o wymiarach 25cm x 35 cm):
7 jajek
180 g cukru
250 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g obranego rabarbaru + 1 łyżka cukru
300 g truskawek
Roztop masło i ostudź je.
Truskawki opłucz i pourywaj szypułki. Rabarbar (obrany) pokrój na centymetrowe kawałki i oprósz cukrem.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne, stopniowo wsypuj cukier i nadal ubijaj.
Dodaj żółtka i masło oraz przesiej obie mąki z dodatkiem proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Jednolitą masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25×35 cm), następnie poukładaj na niej rabarbar i truskawki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez pół godziny (sprawdź jeszcze dla pewności patyczkiem).
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Drożdżowe babeczki z truskawkami
Babka na winie musującym
Kompot rabarbarowy z cynamonem
Bliny pszenno-gryczane
Źródło:http://agatagotuje.pl/szybkie-i-proste-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami