ßßß


Składnik:500 g rabarbaru (4-5 badyli, obranych i pokrojonych w kostkę)4 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej½ szk. mąki ziemniaczanej200 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniasólmasło do wysmarowania blachyWykonanie:Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszysto, a następnie stopniowo dodajemy mieszaninę mąki z proszkiem. Całość ucieramy lub miksujemy do połączenia składników. Białeka ze szczyptę soli ubijamy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Do utartego ciasta, delikatnie mieszając, dodajemy pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C., (do suchego patyczka). Upieczone ciasto, przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!