ßßß
Spód:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej130g zimnego masła1/4 szklanki cukruszczypta soli1 jajko LKruszonka:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej100g zimnego masła1/4 szklanki cukru3/4 szklanki wiórków kokosowychKarmelizowany rabarbar:400g rabarbaru6 łyżek cukru1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.2. Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami. Rozcieramy w rękach do momentu powstania charakterystycznych dla kruszonki grudek. Wstawiamy do lodówki.3. Na patelni podgrzewamy cukier do momentu aż rozpuści się i zbrązowieje. Dodajemy pokrojony w nieduże kawałki rabarbar. Dusimy około 7 minut, do momentu wyparowania wody.4. Na blaszce (30x20cm) wykładamy cienko schłodzone ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, około 10 minut.5. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy (nadal w 180 stopniach) przez około 30 minut.
