Wykonanie
Rabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego
wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. :-) To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków. Czyli tak jak myślałam,
rabarbar ma w sobie to coś. ;-) Dopiero od tego sezonu zaczęłam się nim interesować i wiem jedno, będzie jednym z moich ulubionych sezonowych produktów.
Spód:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej130g zimnego
masła1/4 szklanki
cukruszczypta
soli1
jajko LKruszonka:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej100g zimnego
masła1/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
wiórków kokosowychKarmelizowany
rabarbar:400g
rabarbaru6 łyżek
cukru1.
Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej
wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.2. Przygotowujemy kruszonkę:
masło siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami. Rozcieramy w rękach do momentu powstania charakterystycznych dla kruszonki grudek. Wstawiamy do lodówki.3. Na patelni podgrzewamy
cukier do momentu aż rozpuści się i zbrązowieje. Dodajemy pokrojony w nieduże kawałki
rabarbar. Dusimy około 7 minut, do momentu wyparowania
wody.4. Na blaszce (30x20cm) wykładamy cienko schłodzone ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, około 10 minut.5. Na podpieczone ciasto wykładamy
rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy (nadal w 180 stopniach) przez około 30 minut.