ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i kokosową kruszonką

Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Rabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. :-) To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków. Czyli tak jak myślałam, rabarbar ma w sobie to coś. ;-) Dopiero od tego sezonu zaczęłam się nim interesować i wiem jedno, będzie jednym z moich ulubionych sezonowych produktów.
Spód:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
130g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko L
Kruszonka:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
100g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
Karmelizowany rabarbar:
400g rabarbaru
6 łyżek cukru
1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.
2. Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami. Rozcieramy w rękach do momentu powstania charakterystycznych dla kruszonki grudek. Wstawiamy do lodówki.
3. Na patelni podgrzewamy cukier do momentu aż rozpuści się i zbrązowieje. Dodajemy pokrojony w nieduże kawałki rabarbar. Dusimy około 7 minut, do momentu wyparowania wody.
4. Na blaszce (30x20cm) wykładamy cienko schłodzone ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, około 10 minut.
5. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy (nadal w 180 stopniach) przez około 30 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/kruche-ciasto-z-karmelizowanym.html