Wykonanie
Nie wiem w jakiej części
kraju mieszkacie, ale jeśli na południu - to sezon
rabarbarowy macie już rozpoczęty :) U dziadka na działce jest już w pełni, więc korzystam! Na pierwszy ogień poszła
tarta, a że
rabarbar świetnie komponuje się z
truskawkami - sięgnęłam do zamrażalnika po resztki tychże i wyszła mi taka
tarta. Polecam!Składniki:ciasto kruche klasyczne: 250g
mąki pszennej, 150g
masła, szczypta
soli, 2 łyżki
cukru i 1
jajko300g
rabarbaru (u mnie 6 łodyg)2 łyżki
mąki ziemniaczanej150g mrożonych
truskawek100g
cukru (lub więcej, jak ktoś lubi bardziej słodkie)Ciasto zagnieść, uformować kulę i odstawić na godzinę do lodówki.Po tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę na tartę wykleić
ciastem, jego pozostałą część włożyć z powrotem do lodówki, będzie potrzebna na kruszonkę.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z
mąką ziemniaczaną, rozłożyć na cieście.
Truskawki pokroić na ćwiartki (bez rozmrażania), ułożyć na
rabarbarze. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć bezpośrednio na
owoce. Wstawić tartę do piekarnika i piec 50 minut (bez termoobiegu).Po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)