ßßß Cookit - przepis na Prosta i szybka, pyszna tarta z truskawkami i rabarbarem

Prosta i szybka, pyszna tarta z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem w jakiej części kraju mieszkacie, ale jeśli na południu - to sezon rabarbarowy macie już rozpoczęty :) U dziadka na działce jest już w pełni, więc korzystam! Na pierwszy ogień poszła tarta, a że rabarbar świetnie komponuje się z truskawkami - sięgnęłam do zamrażalnika po resztki tychże i wyszła mi taka tarta. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche klasyczne: 250g mąki pszennej, 150g masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru i 1 jajko
300g rabarbaru (u mnie 6 łodyg)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g mrożonych truskawek
100g cukru (lub więcej, jak ktoś lubi bardziej słodkie)
Ciasto zagnieść, uformować kulę i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę na tartę wykleić ciastem, jego pozostałą część włożyć z powrotem do lodówki, będzie potrzebna na kruszonkę.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć na cieście. Truskawki pokroić na ćwiartki (bez rozmrażania), ułożyć na rabarbarze. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć bezpośrednio na owoce. Wstawić tartę do piekarnika i piec 50 minut (bez termoobiegu).
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2016/04/prosta-i-szybka-pyszna-tarta-z.html