Wykonanie
Czas na kolory w kuchni! Porzuć nudne już
orzechy,
jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze
owoce jakie pojawiły się na straganach!
Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi
owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem.
Tarta z
truskawkami i pierwszym
rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu!Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokładności i nawet foremki. Możesz ukształtować wg własnej fantazji.
Tarta wygląda uroczo z brzegiem usianym
płatkami migdałowymi.Inspiarację znalazłam tutaj .
Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego
masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi.Składniki na kruche ciasto:
300 g
mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)150 g zimnego
masła1
jajkoszczypta
soli3 łyżki
cukru pudru/ksylitoluSkładniki na nałożenie:500 g
truskawek1 łodyga
rabarbaru3 łyżki cukru/ksylitolu2 łyżki
mączki ziemniaczanejdodatkowo:2 łyżki
płatków migdałowych1 łyżka
cukru trzcinowego1
białkoWykonanie:wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane
masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, następnie pokroić w plasterki lub ćwiartki.
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.
Truskawki i
rabarbar wymieszać z
cukrem i
mączką ziemniaczaną przesiana przez sitkociasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć
truskawki z
rabarbarem, pozostawiająć wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym
białkiem, posypać
cukrem i
płatkami migdałowymipiec w 200`C 35-40 minut do zezłocenia brzegówSMACZNEGO !