ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Truskawki i rabarbar to idealne połączenie. Jeżeli dodamy do tego płatki owsiane wychodzi istne cudo. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Sift and Whisk. Musiałam go nieco przerobić tak, aby pasował do naszych warunków (kostki masła), oraz zmniejszyłam ilość cukru o połowę (można zmniejszyć jeszcze odrobinę). Według mnie należy zwiększyć nieco ilość nadzienia, ale nasze też smakowało.
Składniki:
250 g truskawek (lub 300 g)
250 g rabarbaru (lub 300 g)
100 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w oryginale kukurydziana)
1 łyżka esencji waniliowej
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru trzcinowego (można dać 150)
1 duże jajko
270 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
Wykonanie:
Truskawki i pokrojony rabarbar włożyć do garnka. Dodać cukier i esencją oraz sok z cytryny. Zagotować na niewielkim ogniu. Kiedy rabarbar lekko się rozpadnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Wymieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Formę o wymiarach min. 16x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał na brzegach (po upieczeniu ułatwi to wyjęcie ciasta z blachy).
Mąkę, proszek, sól i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodać jajko i ponownie utrzeć masę. Wsypać przygotowaną mieszankę mąki i utrzeć na niewielkiej prędkości tak, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodać płatki owsiane i połączyć całość. 3/4 ciasta rozłożyć w przygotowanej blaszce. Wyrównać. Pozostałą część włożyć do zamrażalnika na około kwadrans. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na ciasto w blaszce wyłożyć nadzienie owocowe. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 60 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem.html