Wykonanie
Truskawki i
rabarbar to idealne połączenie. Jeżeli dodamy do tego
płatki owsiane wychodzi istne cudo. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Sift and
Whisk. Musiałam go nieco przerobić tak, aby pasował do naszych warunków (kostki
masła), oraz zmniejszyłam ilość
cukru o połowę (można zmniejszyć jeszcze odrobinę). Według mnie należy zwiększyć nieco ilość nadzienia, ale nasze też smakowało.
Składniki:250 g
truskawek (lub 300 g)250 g
rabarbaru (lub 300 g)100 g drobnego
cukru1 łyżka
soku z cytryny4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej (w oryginale kukurydziana)1 łyżka esencji waniliowej200 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
przyprawy korzennej200 g
masła w temperaturze pokojowej200 g
cukru trzcinowego (można dać 150)1 duże
jajko270 g
płatków owsianych (zwykłych lub górskich)Wykonanie:
Truskawki i pokrojony
rabarbar włożyć do garnka. Dodać
cukier i esencją oraz
sok z cytryny. Zagotować na niewielkim ogniu. Kiedy
rabarbar lekko się rozpadnie dodać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną
wody. Wymieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia.Formę o wymiarach min. 16x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał na brzegach (po upieczeniu ułatwi to wyjęcie ciasta z blachy).
Mąkę, proszek,
sól i
przyprawy wymieszać w misce.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać
cukier i nadal ucierać. Dodać
jajko i ponownie utrzeć masę. Wsypać przygotowaną mieszankę
mąki i utrzeć na niewielkiej prędkości tak, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodać
płatki owsiane i połączyć całość. 3/4 ciasta rozłożyć w przygotowanej blaszce. Wyrównać. Pozostałą część włożyć do zamrażalnika na około kwadrans. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na ciasto w blaszce wyłożyć nadzienie
owocowe. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 60 minut, aż wierzch będzie złocisty.