Wykonanie
Poziom trudnościWyjątkowe ciacho –
truskawki i
rabarbar pod owsianą kruszonką – smakuje obłędnie. To połączenie słodko-kwaśnych
owoców,
masła i
płatków owsianych. Pyszne,
owocowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Pierwszy raz
rabarbar jadłam z moim tatą. Gdy byłam mała, tata zabrał mnie do ogrodu babci, urwał łodygę
rabarbaru, oberwał liść, obrał łodygę z cienkiej skórki, wsadził w cukiernicę i dał do zjedzenia. Ten smak przypomina mi dzieciństwo i czas spędzony z moim nieżyjącym tatą.Porcja na blachę o wymiarach 36×28 cmSkładniki:Kruszonka:300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli200 g grubych
płatków owsianych75 g
brązowego cukru trzcinowego75 g
białego cukru250 g
masła3 łyżeczki ekstraktu z
waniliiOwoce:½ kg
truskawek350 g łodyg
rabarbaru3 łyżki
soku z cytryny50 g
cukru1 pełna łyżka
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu.
Masło rozpuścić, odstawić. W dużej misce wymieszać razem
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
płatki owsiane oraz oba
cukry.
Na koniec dodać letnie rozpuszczone
masło i ekstrakt z
wanilii, mieszać aż masa się zacznie lepić i powstaną grudki.
Rabarbar umyć i pokroić w ½ cm paski.
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski wrzucić
rabarbar,
truskawki. Dodać
sok z cytryny,
cukier i
skrobię kukurydzianą, wszystko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć ⅔ przygotowanej kruszonki, wyrównać i lekko docisnąć.
Na to wyłożyć
owoce. Na wierzch wysypać pozostałą kruszonkę.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut.
Truskawki i
rabarbar pod owsianą kruszonką można podawać na ciepło np. z waniliowymi
lodami, lub schłodzone.
Smacznego!