ßßß
Połączenie rabarbaru i truskawek w tradycyjnym cieście ucieranym z kruszonką. I tak, jest to ciasto, które można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Bardzo smaczne, w sam raz do kawy lub... kompotu z rabarbarem ;-). Bez takiego ciasta, naprawdę, nie byłoby wiosny a pewnie nawet i lata..Składniki na kruszonkę:115 g masła, roztopionego3/4 szklanki jasnego brązowego cukruszczypta soli1 i 1/4 szklanki mąki pszennejWszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Składniki na ciasto:170 g masła1 szklanka drobnego cukru do wypieków3 jajka1 łyżeczka ekstraktu z waniliipół łyżeczki soli1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)3/4 łyżeczki proszku do pieczenia250 g rabarbaru250 g truskawek2 łyżki brązowego cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia szpatułką.Formą kwadratową o boku 23 lub 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - MarthaStewart.com