ßßß
Te ciasteczka naprawdę są najlepsze. To były pierwsze owsiane ciasteczka, które upiekłam i do dziś są moimi ulubionymi. Taka kulinarna miłość od pierwszego wejrzenia (a raczej ugryzienia;). Aż trudno uwierzyć, że z kilku naprawdę podstawowych składników można wyczarować coś tak pysznego :Ciasteczka są chrupiące, o lekko karmelowym posmaku, wspaniałe ze szklaneczką mleka lub kubkiem kawy zbożowej. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Na pewno je polubicie.Polecam :)* przepis pochodzi z tej stronySkładniki:200g miękkiego niesolonego masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1/4 szklanki jasnego brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszklanka mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (mogą być też płatki błyskawiczne, ale górskie są zdecydowanie lepsze)Wykonanie:Masło utrzyj z cukrem do wypieków na jasną, puszystą masę. Dodaj brązowy cukier i ucieraj jeszcze chwilę. Wbij do misy jajko, wlej ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia.Dodaj do misy pozostałe składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz płatki owsiane) i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuj spore odstępy, bo ciastka mocno rosną na boki.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą delikatnie złotego koloru.Studź ciasteczka na blasze przez kilka minut, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)