Wykonanie
Jeśli potrzebujecie szybkiej słodkiej przekąski to idealne będą owsiane
ciasteczka. Polecam upiec je samemu, bo zawierają o wiele mniej tłuszczu niż kupne i są bardzo chrupiące. Masę
ciasteczkową zrobicie w góra 10 minut :) Przepis znalazłam na stronie mojewypieki (zmniejszyłam ilość
masła i
cukru, ale nie wypływa to ujemnie na ich smak).
Składniki na około 40
ciastek:150g miękkiego
masła1 szklanka
cukru1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli2,5 szklanki
płatków owsianych - użyłam górskich (moim zdaniem lepszy wybór niż błyskawiczne, ale jeśli macie te drugie też mogą być)Przygotowanie masy
ciasteczkowej:1. Miękkie
masło i
cukier ucieramy mikserem. Następnie dodajemy
jajko i dalej miksujemy.2. Wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę, szczyptę
soli i dodajemy łyżeczkę ekstraktu z
wanilii.3. Na koniec dodajemy partiami
płatki owsiane i miksujemy na małych obrotach.Układanie na blaszce:1. Blaszkę/płytę wyścielamy papierem do pieczenia.2. Odmierzamy po czubatej łyżeczce masy i kładziemy w dużych odstępach na blaszce (każdy kleks przygniatamy, formujemy małe
ciastko - moje miały ok 4-5cm średnicy. Odległość
między ciastkami musi być naprawdę duża, bo
ciastka bardzo rosną. Mi na blaszce zmieściło się 11
ciastek).3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy 15-17 minut (bez termoobiegu, górna i dolna grzałka)4. Masy starczy na około 4 blaszki
ciasteczek.Smacznego!