Wykonanie
Chrrrruupią naprawdę wspaniale i są przepyszne! Właśnie zajadam się nimi popijając
mlekiem :-). Nie wiem, czy po kilku dniach nadal będą dobre i chrrruupiace, bo nie wróżę im dłuższego żywota niż jedno czy dwa popołudnia ;-). Nie wymagają dużego nakładu pracy, składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to by na blaszce układać je w sporych odstępach - bardzo rosną na boki. Bardzo polecam!Składniki na około 35
ciastek:200 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 - 1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1/4 szklanki ciemnego
brązowego cukru muscovado1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli2,5 szklanki
płatków owsianych*
Masło i
biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać
cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać
jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.Blachę do
ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy,
potem studzić na kratce.Smacznego :-).* Najlepsze będą
płatki owsiane zwane górskimi, ale błyskawiczne też się nadają.Źródło przepisu - 'The best of America's Test Kitchen 2009'.