ßßß Cookit - przepis na Chrupiące owsiane ciasteczka

Chrupiące owsiane ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Chrrrruupią naprawdę wspaniale i są przepyszne! Właśnie zajadam się nimi popijając mlekiem :-). Nie wiem, czy po kilku dniach nadal będą dobre i chrrruupiace, bo nie wróżę im dłuższego żywota niż jedno czy dwa popołudnia ;-). Nie wymagają dużego nakładu pracy, składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to by na blaszce układać je w sporych odstępach - bardzo rosną na boki. Bardzo polecam!
Składniki na około 35 ciastek:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych*
Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Smacznego :-).
* Najlepsze będą płatki owsiane zwane górskimi, ale błyskawiczne też się nadają.
Źródło przepisu - 'The best of America's Test Kitchen 2009'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/chrupiace-owsiane-ciasteczka