Wykonanie
Jeśli jest coś, co można piec i piec, nigdy się nie nudząc, to są to m.in.
ciasteczka. Zwłaszcza owsiane, ze smakowitymi dodatkami, które za każdym razem mogą być inne. Ja tym razem nietypowo wybrałam nasiona
granatu i ciemną
czekoladę, tworzące świetne zestawienie lekko kwaśnego i słodkiego smaku.
Ciastka są spore, pożywne i pyszne. Naprawdę uzależniające. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam wykorzystanie w ten sposób
granatu:)
Ciasteczka owsiane z
granatem i
czekoladą- 100g
masła- 100g zwykłego
cukru- 80g
cukru brązowego- 1
jajko- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 100g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 80g zwykłej
mąki- 100g błyskawicznych
płatków owsianych- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 50g łezek z ciemnej
czekolady- 1
granat1) Miękkie
masło utrzeć z
cukrem.2) Dodać
jajko i esencję
waniliową.3) W drugiej misce wymieszać
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.4) Dodawać po trochu suche składniki, dokładnie miksując.5) Delikatnie wmieszać
czekoladę i nasiona
granatu.6) Nabierać porcje ciasta i kłaść w sporych odstępach na blasze z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczając.7) Piec w temperaturze 190 st. C przez 25-30 minut.8) Zdjąć razem z papierem z blachy i zostawić do ostygnięcia.Przepis stąd .Czas przygotowania: 45 minutLiczba sztuk: 19Kaloryczność jednej sztuki: 155 kcal