ßßß
 
            
         Moja siostra z ulgą pozbyła się masła orzechowego (nie wszystkim musi smakować ;-), a ja je skwapliwie przyjęłam. Choć na kanapki u nas też nie będzie cieszyło się powodzeniem - do ciast i ciasteczek jest niezastąpione. Można z niego wyczarować na przykład takie fistaszkowe ciacha... Chrupiące z zewnątrz, z lekko ciagnącym środkiem... Polecam!Składniki na około 40 sztuk:pół szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej)pół szklanki jasnego brązowego cukrupół łyżeczki soli115 g masła115 g masła orzechowego typy 'crunchy'1 jajkopół łyżeczki ekstraktu z wanilii1 szklanka mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oba cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie kremowa i puszysta. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.Z masy formować kulki, najlepiej rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Układać je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w dużych odstępach, spłaszczać widelcem nadając im wzorek 'w kratkę'.Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.Smacznego :-).
Moja siostra z ulgą pozbyła się masła orzechowego (nie wszystkim musi smakować ;-), a ja je skwapliwie przyjęłam. Choć na kanapki u nas też nie będzie cieszyło się powodzeniem - do ciast i ciasteczek jest niezastąpione. Można z niego wyczarować na przykład takie fistaszkowe ciacha... Chrupiące z zewnątrz, z lekko ciagnącym środkiem... Polecam!Składniki na około 40 sztuk:pół szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej)pół szklanki jasnego brązowego cukrupół łyżeczki soli115 g masła115 g masła orzechowego typy 'crunchy'1 jajkopół łyżeczki ekstraktu z wanilii1 szklanka mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oba cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie kremowa i puszysta. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.Z masy formować kulki, najlepiej rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Układać je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w dużych odstępach, spłaszczać widelcem nadając im wzorek 'w kratkę'.Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.Smacznego :-). Przepis pochodzi z tej strony .
Przepis pochodzi z tej strony .