Wykonanie
Dzień dobry!Coś słodkiego do popołudniowej kawy?
Czemu nie! A co gdyby to była słodkość przełamana niewielką ilością soli? Nie mam na myśli solonego karmelu czy też
czekolady z
solą, a...
masło orzechowe! Najlepsze właśnie nieco słone i z chrupiącymi kawałkami
orzechów.Można z niego przygotować rewelacyjne, nieco popękane, rustykalne
ciasteczka. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, o wyraźnym smaku
masła orzechowego. Pyszne!
Składniki:120 g
masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków)110 g miękkiego
masła1
jajko80 g
cukru220 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegododatkowo
cukier do obtoczeniaWykonanie:Z wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na małe porcje o wadze 20 g. Z każdej porcji formujemy kulkę, układamy je na tacy i schładzamy godzinę w lodówce.Następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach,
ciasteczka lekko się "rozlewają" na boki w czasie pieczenia.
Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach, aż wyrosną i się lekko zarumienią. Studzimy je na kratce.
Smacznego!