ßßß
 
            
         Składniki:120 g masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków)110 g miękkiego masła1 jajko80 g cukru220 g mąki pszennej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowegododatkowo cukier do obtoczeniaWykonanie:Z wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na małe porcje o wadze 20 g. Z każdej porcji formujemy kulkę, układamy je na tacy i schładzamy godzinę w lodówce.Następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, ciasteczka lekko się "rozlewają" na boki w czasie pieczenia.Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach, aż wyrosną i się lekko zarumienią. Studzimy je na kratce.
Składniki:120 g masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków)110 g miękkiego masła1 jajko80 g cukru220 g mąki pszennej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowegododatkowo cukier do obtoczeniaWykonanie:Z wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na małe porcje o wadze 20 g. Z każdej porcji formujemy kulkę, układamy je na tacy i schładzamy godzinę w lodówce.Następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, ciasteczka lekko się "rozlewają" na boki w czasie pieczenia.Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach, aż wyrosną i się lekko zarumienią. Studzimy je na kratce. Smacznego!
Smacznego!