Wykonanie
Ciasteczka, podobnie jak
masło orzechowe, są moją wielką miłością i uzależnieniem, z którym staram się walczyć, choć z marnym, jak widać, skutkiem ;) Bo jak tu nie upiec czegoś tam uroczego, pysznego i pasującego wręcz idealnie do
kawy, która przy panującej pogodzie jest nieodzownym elementem każdego ranka, a nawet popołudnia :)
Ciasteczka z
masłem orzechowym pojawiają się na blogu nie po raz pierwszy. Były już w wersji z m&ms, zdrowsze – z
ciecierzycy oraz duże, lekko ciągnące –
czekoladowo-
orzechowe . Wszystkie równie pyszne i wszystkie znikające w mgnieniu oka. Ponieważ jednak
ciastek i
ciasteczek w naszym domu nigdy dość, jestem gotowa poświęcić się i wypróbować każdy kolejny przepis, który wpadnie mi w ręce ;P Tym razem był to przepis z The Hummingbird Bakery „Home sweet home”.Na wierzchu kusząco chrupiące dzięki cukrowej posypce, w środku dość zwarte, mocno
czekoladowe, z drobinkami orzeszków, smakujące trochę jak brownie, choć nie tak mokre. Pyszne :)Tylko Zuzia trochę marudziła, ale ona nie przepada za mocno czekoladowymi
smakami, chyba, że w grę wchodzi
biała czekolada ;)Polecam :)
Składniki na około 20 sporych
ciastek:170g
mąki pszennej40g ciemnego
kakao1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli115g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej120g
masła orzechowego z kawałkami orzeszków (crunchy)120g drobnego
cukru plus około 40g do obtaczania
ciastek90g jasnego
brązowego cukru muscovado1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:
Mąkę,
kakao,
sodę oraz
sól przesiej do miski. Odstaw na bok.
Masło utrzyj z
masłem orzechowym oraz 120g
cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj
jajko oraz ekstrakt z
wanilii i jeszcze raz zmiksuj dokładnie, aż wszystko dobrze się połączy.Miksując dalej na niskich obrotach miksera, dodawaj powoli przesiane suche składniki. Mieszaj do całkowitego połączenia.Z ciasta formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtaczaj w pozostałych 40g
cukru. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy, by
ciasteczka mogły się rozlać.Piecz w temperaturze 170°C przez około 10 – 15 minut, aż wyrosną, rozleją się lekko i popękają. Wyjąć i wystudzić na kratce.Smacznego :)