Wykonanie
Ciasto, które za chwilę Wam przedstawię było dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Z powodu zbyt małej ilości
masła, braku
mleka i zastąpieniu go...
wodą już przed włożeniem go do piekarnika uznałam, że nic dobrego z tego nie wyjdzie. Dla świętego spokoju postanowiłam jednak poczekać do końca pieczenia. Wyobraźcie sobie jak bardzo byłam zaskoczona, kiedy wyjęłam z piekarnika pulchne, pachnące i przepyszne ciasto, któremu absolutnie nic nie brakowało! Wypieki z
rabarbarem są wyborne - jego kwaskowaty smak doskonale komponuje się ze słodką kruszonką. Zachęcam także do przeczytania o cennych właściwościach
rabarbaru - w jednym z poprzednich postów .Składniki (na standardową keksówkę; z moimi zmianami):- 110 g
masła,- 3
jajka,- 1/2 łyżeczki
soli,- niecała szklanka
cukru,- 1 łyżeczka
cukru z
wanilią,- 1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej,- niecała łyżeczka
proszku do pieczenia,- ok. 300 g
rabarbaru,- dodatkowo: 2 łyżki
cukru,- 2 łyżki
wody - opcjonalnie, gdy ciasto będzie zbyt gęste,- kruszonka: 90 g
masła, 1/2 szklanki
cukru, szczypta
soli, niecała szklanka
mąki pszennej.Rozpoczynamy od przygotowania kruszonki: wszystkie składniki łączymy za pomocą widelca. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki, mieszamy z 2 łyżkami
cukru oraz 1/4 szklanki
mąki (
mąkę odsypujemy z podanej 1 i 1/4 szklanki).Miękkie
masło ubijamy za pomocą miksera na puch. Nie przerywając miksowania, dodajemy
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie po jednym
jajku. Mikser wyłączamy, dodajemy przesianą
mąkę (pozostałą),
sól i proszek. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy 2 łyżki
wody i mieszamy. Gotową masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowany
rabarbar, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (ok. 50-60 min.). Smacznego!
