ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które za chwilę Wam przedstawię było dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Z powodu zbyt małej ilości masła, braku mleka i zastąpieniu go... wodą już przed włożeniem go do piekarnika uznałam, że nic dobrego z tego nie wyjdzie. Dla świętego spokoju postanowiłam jednak poczekać do końca pieczenia. Wyobraźcie sobie jak bardzo byłam zaskoczona, kiedy wyjęłam z piekarnika pulchne, pachnące i przepyszne ciasto, któremu absolutnie nic nie brakowało! Wypieki z rabarbarem są wyborne - jego kwaskowaty smak doskonale komponuje się ze słodką kruszonką. Zachęcam także do przeczytania o cennych właściwościach rabarbaru - w jednym z poprzednich postów .
Składniki (na standardową keksówkę; z moimi zmianami):
- 110 g masła,
- 3 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- niecała szklanka cukru,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 300 g rabarbaru,
- dodatkowo: 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki wody - opcjonalnie, gdy ciasto będzie zbyt gęste,
- kruszonka: 90 g masła, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, niecała szklanka mąki pszennej.
Rozpoczynamy od przygotowania kruszonki: wszystkie składniki łączymy za pomocą widelca. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki. Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki, mieszamy z 2 łyżkami cukru oraz 1/4 szklanki mąki (mąkę odsypujemy z podanej 1 i 1/4 szklanki).
Miękkie masło ubijamy za pomocą miksera na puch. Nie przerywając miksowania, dodajemy cukier, cukier z wanilią, a następnie po jednym jajku. Mikser wyłączamy, dodajemy przesianą mąkę (pozostałą), sól i proszek. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy. Gotową masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowany rabarbar, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (ok. 50-60 min.). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/ciasto-ucierane-z-rabarbarem-i-kruszonka.html