ßßß
Składniki: ( foremka 19x19 cm)2 duże jajka90 g cukru100 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaponadto:300 g rabarbaru2 łyżki cukru2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)cukier brązowy do posypania50 g zimnego masła
Sposób wykonania:Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.Do miski z rabarbarem dodać 2 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać. Nadmiar płynu odlać a rabarbar ułożyć na cieście.Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.Smacznego :)