Wykonanie
Jeśli zdarza Wam się wpadać tutaj w miarę regularnie lub
mieliście okazję przejrzeć kilka przepisów to wiecie, że raczej mało u mnie ciast. Skłaniam się raczej ku
ciasteczkom lub szybkim deserom. Ciasta.. no nie przeczę lubię, ale jakoś... się nie składa. Jest to zaskakujące, bo moja mama piekła ciasto co weekend i nie wyobrażałam sobie kiedyś, że mogłoby być inaczej. Dziś nie jestem już tak kategoryczna. Czasem zrobię jakieś ciasto, ale to raczej z jakiejś większej okazji. Jednak coś mnie napadło i upiekłam to ciasto. Jest mega szybkie, super proste i naprawdę smaczne. Wszelkie drobne
owoce sprawdzą się tutaj znakomicie. Ja postawiłam na
borówki bo wygrzebałam je jeszcze z zamrażarki, ale
porzeczki,
jagody czy
maliny będą super. Prościej już być nie może.
Składniki:100 g miękkiego
masła200 g
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia80 g
cukru1
jajko300 g drobnych
owoców- mrożone trzeba rozmrozićWykonanie:Wszystkie składniki- oprócz
owoców, wrzuć do miski i wyrób ciasto. Gdy będzie już odstawać od miski wylep nim formę- wysmarowaną
masłem. Rozłóż na cieście dobrze wysuszone
owoce (ważne). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut aż ciasto będzie rumiane.Smacznego!