ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z owocami

Pleśniak z owocami

nazwa

Wykonanie

W latach 80-tych obowiązkowy na każdej imprezie. Również dzisiaj często gości w naszym domu, zwłaszcza latem, kiedy dostępne są świeże i kwaśne owoce. Zazwyczaj agrest i wiśnie doskonale się nadają. Jednak ja wykorzystałam czarną porzeczkę. Pasowała idealnie:-)
Mimo "sakramenckiego" upału znikał w tempie expresowym.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
4 jajka,
1 szklanka + 3 łyżki cukru,
200 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
0,5 kg świeżych owoców ( u mnie 30 dkg czarnej porzeczki).
Przygotowanie:
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając szklankę cukru.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto rozłożyć na dno formy. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej owoce, a następnie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.
Wczoraj miałam okazję być na koncercie Janusza Radka. Niezwykle energetycznym i ekspresyjnym :-). Ciągle w głowie siedzi mi refren piosenki. Znacie to?
"Tak to jest ukochana, tak jest
Czas się żegnać, na zawsze, kto wie.
Tęsknić będę za Tobą a ty, za mną będziesz przelewać swe łzy.
Tak to jest ukochana, tak jest
Czas się żegnać, na zawsze, kto wie
Za chwilami się tęskni, by żyć
Ale po to są
By żyć
By żyć
By żyć, by żyć"
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/08/plesniak-z-owocami.html