Wykonanie
Po ostatnim pieczeniu tarty
gruszkowo-
jabłkowej zostało mi jeszcze trochę
gruszek w zalewie. Wczoraj postanowiłam je wykorzystać, lecz w trochę inny sposób. Upiekłam babeczki, na które przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych stron . Przygotowanie jest bardzo szybkie, a składniki na pewno znajdą się w każdej lodówce. Polecam Wam ich upieczenie, nie tylko z nadzieniem
gruszkowym - jestem pewna, że z innymi
owocami będą równie przepyszne!
Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej,- ok. 3/4 szklanki
cukru,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1
jajko,- ok. 100 g
masła,- 1 szklanka
mleka,- 4 połówki
gruszek w zalewie, bądź inne ulubione
owoce.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki mieszamy w mikserze: rozpuszczone i ostudzone
masło,
mleko,
jajko,
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia. Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę
gruszki i delikatnie (najlepiej łyżką) mieszamy. Przelewamy do foremek na babeczki (mi wyszło 15). Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem, bądź polać polewą. Smacznego!