ßßß
Powiem tak - ciacho jest pyszne, choć wyglądem może nie zachęca. Jest więc też świetnym przykładem na to, że nie należy sądzić po pozorach, bo można się srogo pomylić. Cynamon i jabłka - połączenie klasyczne i mało oryginalne, ale dla mnie, niezmiennie, ten duet to harmonijny ideał. Ciasto smakuje najlepiej serwowane na ciepło. To jeden z najpyszniejszych jabłeczników pośród tych, które są już na blogu. Nie waham się ani chwili i przyznaję mu I miejsce ex aequo z Plackiem szwajcarskim z jabłkami i calvadosem .Macie ochotę na kawałek?
Rustykalny Jabłecznik z Cynamonem i Połówkami Owoców Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:1,5 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta200g miękkiego masła3 jaja1/3 szklanki mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego cynamonu do ciasta + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania wierzchuWykonanie:Mało ucieramy z cukrem i cynamonem, kolejno wbijając jaja. Następnie wyspujemy makę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy mleko. Całość starannie mieszamy.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Połówki nacinamy nożem, tak jak byśmy chciały pokroić je w plasterki.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wypełniamy ją ciastem. Jabłka kładziemy na cieście, nacięciami do góry. Posypujemy 1 łyżką cukru wymieszaną z łyżeczką cynamonu. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160C.
Życzę Wam Smacznego! :-)