Wykonanie
Powiem tak - ciacho jest pyszne, choć wyglądem może nie zachęca. Jest więc też świetnym przykładem na to, że nie należy sądzić po pozorach, bo można się srogo pomylić.
Cynamon i
jabłka - połączenie klasyczne i mało oryginalne, ale dla mnie, niezmiennie, ten duet to harmonijny ideał. Ciasto smakuje najlepiej serwowane na ciepło. To jeden z najpyszniejszych jabłeczników pośród tych, które są już na blogu. Nie waham się ani chwili i przyznaję mu I miejsce ex aequo z Plackiem szwajcarskim z
jabłkami i
calvadosem .Macie ochotę na kawałek?

Rustykalny Jabłecznik z
Cynamonem i Połówkami
Owoców Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:1,5 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta200g miękkiego
masła3
jaja1/3 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu do ciasta + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania wierzchuWykonanie:Mało ucieramy z
cukrem i
cynamonem, kolejno wbijając
jaja. Następnie wyspujemy
makę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy
mleko. Całość starannie mieszamy.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Połówki nacinamy nożem, tak jak byśmy chciały pokroić je w plasterki.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wypełniamy ją
ciastem.
Jabłka kładziemy na cieście, nacięciami do góry. Posypujemy 1 łyżką
cukru wymieszaną z łyżeczką
cynamonu. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160C.

Życzę Wam Smacznego! :-)