ßßß
Składniki:200 gram masła180 g mąki pszennej3 jajka160 g cukru drobnego do wypiekówopakowanie budyniu waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia500 g rabarbaru4 łyżeczki brązowego cukru
Kruszonka:50 gram masła30 gram cukru drobnego do wypieków70 gram mąkiWykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć.Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut.Smacznego ;)