Wykonanie
Poziom trudnościZ ostatniej wycieczki po USA, przywiozłam sobie kilka różnych, ciekawych dodatków do gotowania i pieczenia. Odłożyłam je i troszkę o nich zapomniałam. Ostatnio najmładszy syn (kochany chłopak) przypomniał, że dodatki leżą i się marnują.
Długo nie musiał czekać – jeszcze tego samego wieczora upiekłam kruche
ciastka z
groszkami z
masłem orzechowym.Porcja na ok. 30
ciastekSkładniki:100 g
białego cukru100 g trzcinowego, jasnego
cukru100 g
masła (o temperaturze pokojowej)1
jajko (o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii160 g
pszennej mąki1 łyżka
skrobi kukurydzianej (lub
mąki ziemniaczanej)½ łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
soli70 g posiekanej
czekolady lub innych dodatków do
ciastekSposób przygotowania:
Masło z obydwoma
cukrami ucierać przez ok 3 minuty.
Dodać
jajko i
wanilię, ucierać aż masa
zrobi się bardziej puszysta.
W drugim naczyniu wymieszać razem
mąkę,
skrobię,
proszek do pieczenia i
sól.
Dodać do masy, wymieszać. Na końcu dodać
czekoladę lub inne dodatki (ja użyłam drobnych
groszków z
masłem orzechowym).
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać porcje ciasta wielkości łyżeczki do
herbaty, formować z ciasta kulki i układać na blasze w sporych odległościach od siebie.
Odstawić na godzinę do odpoczęcia. Po 45 minutach rozgrzać piekarnik do 160°C (termoobieg). Wstawić blachy i piec przez ok. 20 minut.
Zostawić do ostudzenia. Kruche
ciastka najlepiej przechowywać w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Smacznego!