ßßß
Długo nie musiał czekać – jeszcze tego samego wieczora upiekłam kruche ciastka z groszkami z masłem orzechowym.Porcja na ok. 30 ciastekSkładniki:100 g białego cukru100 g trzcinowego, jasnego cukru100 g masła (o temperaturze pokojowej)1 jajko (o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii160 g pszennej mąki1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)½ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli70 g posiekanej czekolady lub innych dodatków do ciastekSposób przygotowania:Masło z obydwoma cukrami ucierać przez ok 3 minuty.
Dodać jajko i wanilię, ucierać aż masa zrobi się bardziej puszysta.
W drugim naczyniu wymieszać razem mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól.
Dodać do masy, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę lub inne dodatki (ja użyłam drobnych groszków z masłem orzechowym).
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać porcje ciasta wielkości łyżeczki do herbaty, formować z ciasta kulki i układać na blasze w sporych odległościach od siebie.
Odstawić na godzinę do odpoczęcia. Po 45 minutach rozgrzać piekarnik do 160°C (termoobieg). Wstawić blachy i piec przez ok. 20 minut.
Zostawić do ostudzenia. Kruche ciastka najlepiej przechowywać w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Smacznego!