Wykonanie
Dziś miałam wielką ochotę na wieczorne pichcenie, więc upiekłam moje pierwsze w życiu pancakes. Takie klasyczne, bez dodatków i udziwnień. Oczywiście jak to u mnie bywa, nie przewidziałam, że to właśnie dziś będzie wieczór z amerykańskimi placuszkami, więc nie zdążyłam zakupić na tę okazję
syropu klonowego, ale
miód również świetnie się sprawdził. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego jednego ze sztandarowych amerykańskich przepisów, bardzo gorąco zachęcam....Smakują naprawdę wybornie. Oj, coś czuje, że będą niebawem wariacje na temat pancakes.
Składniki:250 g
mąki pszennej1 szklanka
mleka (250 ml)2
jajka3 łyżki
białego cukru1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
masła1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąMasło roztapiamy w mikrofalówce lub rondelku, studzimy. Wszystkie pozostałe składniki wlewamy/wsypujemy do miski i ubijamy za pomocą robota lub ręcznej trzepaczki. Pod koniec ubijania dodajemy stopione
masło. Wszystko ponownie miksujemy. Ciasto powinno
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany. Łyżką nakładamy placuszki na patelnię (najlepiej teflonową) i pieczemy, bez tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Układamy na talerzu i polewamy
syropem klonowym lub
miodem. Smacznego!