Wykonanie
Mam swoją ulubioną restauracyjkę z amerykańskimi naleśnikami, ale dopiero ostatnio zrobiłam je sama :) Z powodu braku
maślanki lub
kefiru wypróbowałam trochę mniej tradycyjny przepis, do którego wszystkie składniki na pewno macie w domu. Naleśniki są miękkie, puszyste i słodkie, a w towarzystwie
syropu,
dżemu czy innego przybrania - wręcz znakomite :)PANCAKESSkładniki (na 3-4 porcje):2 szklanki (280g)
mąki pszennej1 i 1/2 szklanki
mleka3 czubate łyżki
cukru (można zastąpić
cukrem z
wanilią, będzie jeszcze pyszniej :))3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jajka75g
masłaMąkę przesiać, wymieszać z
solą,
proszkiem do pieczenia i
cukrem.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajka roztrzepać, wymieszać z
mlekiem masłem, następnie dodać do mieszanki mącznej i wymieszać na w miarę jednolite ciasto. Smażyć na suchej patelni do zrumienienia. Podawać z np.
syropem korzennym (klik!).Przepis pochodzi z witryny mojewypieki.com