Wykonanie
Nie wiem skąd się wziął taki duży
rabarber w sklepie? U mnie na balkonie jeszcze nie wypuścił! No cóż kupiłam
rabarbar bo miałam ochotę na ciasto z
rabarbarem i kruszonką. To ciasto wygląda jak
drożdżowe z
rabarbarem . Jest to ciasto ucierane na
maśle i jeśli piszę
masło to mam na myśli prawdziwe pachnące
masło.Ciasto jest proste w pieczeniu. Miksuję
jajka z
cukrem, a
potem dodaję rozpuszczone
masło, ile? Sporo! Lubię jak ciasto jest wilgotne i puszyste, a
masło gwarantuje takie wypiek. Upiekłam ciasto w prostokątnej formie ale można je upiec nawet w okrągłej. To ciasto znika w mgnieniu oka. Upiekłam je wczoraj wieczorem, a tu już do fotografowania została zaledwie połówka. No cóż to ciasto można próbować bez końca… he, he…
Jakoś nie
mogę trafić na czerwony
rabarber, który ładniej się prezentuje w wypiekach. Ten na pierwszy rzut oka myślałam, że jest czerwony. Niestety nie, ale ciasto i tak jest pyszne i gdzie nie gdzie
spod kruszonki przebija czerwony kolor. Lubię ciasta z kruszonką. Kruszonka to też taki cukierniczy trik. Jeśli do ciasta dodaje się kwaśne
owoce lub
rabarbar, który jest mocno kwaśny to dodatkowo można dosłodzić przygotowując słodką kruszonkę.
20 kawałkówSkładniki:4
jajka250 g
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu150 g
masła, rozpuszczonegoszczypta
soli250 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia450 g
rabarbaru1 łyżka
mąki ziemniaczanejKruszonka40 g
masła, zimnego3 łyżki
cukru60 g
pszennej mąkiPiekarnik nastaw na 180ºC. Blaszkę o rozmiarach 20 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj
jajka z
cukrem, odrobiną
soli i
wanilią na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone
masło i krótko zmiksuj. Następnie przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie szpatułką i wylej na dno blaszki.Obierz
rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z
ziemniaczaną mąką.
Ziemniaczana mąka wchłania sok, który puszcza podczas pieczenia i powoduje, że ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Rozłóż równomiernie
rabarbar na wierzchu ciasta. Z
mąki,
cukru i zimnego
masła zrób kruszonkę. Kruszonka powinna być dosyć sypka. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na kawałki. Smacznego!