Gigantyczny rabarber na ciasto z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nie wiem skąd się wziął taki duży rabarber w sklepie? U mnie na balkonie jeszcze nie wypuścił! No cóż kupiłam rabarbar bo miałam ochotę na ciasto z rabarbarem i kruszonką. To ciasto wygląda jak drożdżowe z rabarbarem . Jest to ciasto ucierane na maśle i jeśli piszę masło to mam na myśli prawdziwe pachnące masło.
Ciasto jest proste w pieczeniu. Miksuję jajka z cukrem, a potem dodaję rozpuszczone masło, ile? Sporo! Lubię jak ciasto jest wilgotne i puszyste, a masło gwarantuje takie wypiek. Upiekłam ciasto w prostokątnej formie ale można je upiec nawet w okrągłej. To ciasto znika w mgnieniu oka. Upiekłam je wczoraj wieczorem, a tu już do fotografowania została zaledwie połówka. No cóż to ciasto można próbować bez końca… he, he…
Jakoś nie mogę trafić na czerwony rabarber, który ładniej się prezentuje w wypiekach. Ten na pierwszy rzut oka myślałam, że jest czerwony. Niestety nie, ale ciasto i tak jest pyszne i gdzie nie gdzie spod kruszonki przebija czerwony kolor. Lubię ciasta z kruszonką. Kruszonka to też taki cukierniczy trik. Jeśli do ciasta dodaje się kwaśne owoce lub rabarbar, który jest mocno kwaśny to dodatkowo można dosłodzić przygotowując słodką kruszonkę.
20 kawałków
Składniki:
4 jajka
250 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
150 g masła, rozpuszczonego
szczypta soli
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
450 g rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
40 g masła, zimnego
3 łyżki cukru
60 g pszennej mąki
Piekarnik nastaw na 180ºC. Blaszkę o rozmiarach 20 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj jajka z cukrem, odrobiną soli i wanilią na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i krótko zmiksuj. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie szpatułką i wylej na dno blaszki.
Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z ziemniaczaną mąką. Ziemniaczana mąka wchłania sok, który puszcza podczas pieczenia i powoduje, że ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Rozłóż równomiernie rabarbar na wierzchu ciasta. Z mąki, cukru i zimnego masła zrób kruszonkę. Kruszonka powinna być dosyć sypka. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na kawałki. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka-wypieki-przepisy