ßßß
 
            
        
 Składniki:0,5 szklanka letniego mleka1 jajko2 szklanki mąki pszennej3 łyżek cukru60g masła, roztopionego i ostudzonego20g świeżych drożdżyszczypta soliZrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:garść truskawek (mogą być mrożone)garść rabarbaru ( może być mrożony)2-3 łyżki cukruOwoce zagotować z minimalną ilością wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż część wody odparuje a mieszanka zgęstnieje. Przestudzić.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać kawałek wielkości małej pięści, który cienko rozwałkować i ułożyć na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia - by dżem nie wyciekał. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Pokroić na około 1,5 - 2 cm kawałki i ułożyć w naczyniu zostawiając spore odstępy. Piec w temp. 180st. C przez około 20-30min. Wystudzić, polukrować.Smacznego:)
Składniki:0,5 szklanka letniego mleka1 jajko2 szklanki mąki pszennej3 łyżek cukru60g masła, roztopionego i ostudzonego20g świeżych drożdżyszczypta soliZrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:garść truskawek (mogą być mrożone)garść rabarbaru ( może być mrożony)2-3 łyżki cukruOwoce zagotować z minimalną ilością wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż część wody odparuje a mieszanka zgęstnieje. Przestudzić.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać kawałek wielkości małej pięści, który cienko rozwałkować i ułożyć na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia - by dżem nie wyciekał. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Pokroić na około 1,5 - 2 cm kawałki i ułożyć w naczyniu zostawiając spore odstępy. Piec w temp. 180st. C przez około 20-30min. Wystudzić, polukrować.Smacznego:)