Wykonanie
Zapachniało latem:)
Rabarbar i
truskawki to przecież smaki lata, ale dzięki zapasom w lodówce udało się go uzyskać trochę wcześniej. Bardzo smaczne, wilgotne i najprostsze drożdżówki - ślimaczkowe.
Składniki:0,5 szklanka letniego
mleka1
jajko2 szklanki
mąki pszennej3 łyżek
cukru60g
masła, roztopionego i ostudzonego20g świeżych
drożdżyszczypta
soliZrobić zaczyn z
drożdży, 1 łyżki
cukru i
mąki oraz 0,5 szklanki
mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:garść
truskawek (mogą być mrożone)garść
rabarbaru ( może być mrożony)2-3 łyżki
cukruOwoce zagotować z minimalną ilością
wody, dodać
cukier. Gotować na małym ogniu aż część
wody odparuje a mieszanka zgęstnieje. Przestudzić.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać kawałek wielkości małej pięści, który cienko rozwałkować i ułożyć na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia - by
dżem nie wyciekał. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Pokroić na około 1,5 - 2 cm kawałki i ułożyć w naczyniu zostawiając spore odstępy. Piec w temp. 180st. C przez około 20-30min. Wystudzić, polukrować.Smacznego:)