ßßß
Składniki:260 g mąki pszennej40 g cukruszczypta soli40 g miękkiego masła pokrojonego w kawałki1 jajko120 ml mleka30 g świeżych drożdżytruskawki pokrojone w kawałkiWykonanie:Drożdże pokrusz do miski. Zalej je ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na bok aż zaczną bąbelkować. W dużej misce wymieszaj mąkę z masłem. Zrób to rękami- masło rozcieraj z mąką. Dodaj sól, drożdże i jajko. Wlej zaczyn i wyrabiaj ciasto. Dosyp mąki jeśli to konieczne. Wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia - aż podwoi objętość. Po tym czasie uformuj kulki i spłaszcz je. Ręką lub dnem szklanki zrób niewielkie wgłębienie. Włóż w nie truskawki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.Smacznego!